Εντός 22 μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί το σκέλος του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας–Βόρειας Μακεδονίας στο έδαφος της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Ενέργειας Σάνια Μποζίνοφσκα (Sanja Bozinovska) στο Montel. Το έργο πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάιο, ενισχύοντας τη στρατηγική της Βόρειας Μακεδονίας για ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια εφοδιασμού.
Ο νέος αγωγός, με δυναμικότητα 1,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, θα αποτελέσει κρίσιμο κρίκο στη σύνδεση των ενεργειακών αγορών των δύο χωρών, προσφέροντας στη Βόρεια Μακεδονία πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εισάγεται μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών.
Η ολοκλήρωση του αγωγού έως τις αρχές του 2027 αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ανθεκτικότητα τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιτρέποντας την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερες πηγές ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.
Πριν δύο μήνες περίπου, όπως είχε γράψει το energygame.gr η Sanja Bozhinovska, μιλώντας στο 14ου Athens Energy Summit υπογράμμιζε τη σημασία του αγωγού για την ενεργειακή ασφάλεια της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς μέσω αυτού η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Ελλάδα, αξιοποιώντας τις υποδομές της Ρεβυθούσας και το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές μέσω της Ελλάδας αναμένεται να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση και να προσφέρει σταθερότητα στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας.
Η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται πως εργάζεται ενεργά για την απόκτηση δύο βασικών σημείων διασύνδεσης φυσικού αερίου: ένα με την Ελλάδα και ένα με τη Σερβία. Αυτές οι διασυνδέσεις θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Βουλγαρία, η οποία αποτελεί σήμερα τη μοναδική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε γεωπολιτικές πιέσεις και διακυμάνσεις της αγοράς.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διαφοροποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πολλαπλά σημεία διασύνδεσης. Με τη διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία θα εξελιχθεί σε διάδρομο διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ένα περιφερειακό δίκτυο που λειτουργεί όπως μια οικογένεια», είχε πει η υπουργός.
Διαβάστε ακόμη