Για τις χώρες που φοβούνται πως τα εμπορικά τους πλεονάσματα με τις ΗΠΑ τις καθιστούν ευάλωτες σε δασμούς, ο Donald Trump προσφέρει μια απλή λύση: αγοράστε αμερικανική ενέργεια. Πρόσφατα δήλωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να «εξαλειφθεί γρήγορα» αν η Ευρώπη αύξανε τις εισαγωγές καυσίμων από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και κορυφαίοι αξιωματούχοι του πίεσαν συμμάχους, όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες, να αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό LNG, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του, Scott Bessent, προσπάθησε να φέρει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν σε επενδυτικό σχέδιο για μια τεράστια μονάδα LNG στην Αλάσκα.
Σε πρώτη φάση, η στρατηγική δείχνει να έχει βάση: οι ΗΠΑ είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως, μετά από χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης. Ο Trump έχει ενισχύσει την ενεργειακή βιομηχανία με φιλοεπιχειρηματικές κινήσεις, όπως η κατάργηση περιβαλλοντικών περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο του το μείγμα εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής ενδέχεται να υπονομεύσει τις ενεργειακές του φιλοδοξίες. Οι εταιρείες LNG βλέπουν όντως μια ευκαιρία στον εμπορικό ανταγωνισμό: όπως δηλώνει ο CEO της Venture Global, η ενίσχυση των εξαγωγών LNG είναι κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Παρά τις αρχικές δυσκολίες, η αγορά δείχνει να ανταποκρίνεται — με ενδεικτική την επιτυχημένη άντληση 2,5 δισ. δολαρίων από θυγατρική της εταιρείας στις 15 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φαίνεται να δείχνουν διάθεση συνεργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει σχέδιο για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες να βλέπουν τις αμερικανικές εισαγωγές ως τη φυσική εναλλακτική. Η Ινδία εξετάζει την κατάργηση των δασμών στο αμερικανικό LNG, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ishiba Shigeru άφησε να εννοηθεί πως η Ιαπωνία θα μπορούσε να συνδράμει επενδυτικά στο φιλόδοξο έργο LNG στην Αλάσκα, στηρίζοντας έτσι τις ενεργειακές επιδιώξεις των ΗΠΑ.
Παρά την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, η γρήγορη αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών LNG αντιμετωπίζει πρακτικά εμπόδια. Η χώρα διαθέτει μεν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για να τα αξιοποιήσει πλήρως. Όπως τονίζει ο Toby Rice, CEO της EQT, υπάρχει έλλειψη αγωγών για τη μεταφορά του αερίου σε εξαγωγικούς σταθμούς, οι οποίοι ήδη λειτουργούν σχεδόν στο μέγιστο της δυνατότητάς τους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι δασμοί του κ. Trump θα εμποδίσουν τόσο την ικανότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων να προμηθεύουν LNG όσο και τη ζήτησή του από άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, ο εμπορικός πόλεμος έχει εκτοξεύσει το κόστος του χάλυβα και άλλων εισροών για νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ύψη. «Δεν βλέπουμε να έρχεται κάποιο μαζικό κύμα φυσικού αερίου», λέει ο Kaushal Ramesh της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy. Μεγάλο μέρος της επέκτασης της παραγωγής LNG που έχει επιβεβαιωθεί, η χώρα το έχει ήδη υποσχεθεί σε υπερπόντιους αγοραστές με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Αν και υπάρχουν πολλά προτεινόμενα έργα LNG στην Αμερική, οι ανάδοχοι, για να πείσουν τους χρηματοδότες τους να τους στηρίξουν, χρειάζονται μακροπρόθεσμες
δεσμεύσεις από τους αγοραστές.
Η εξασφάλιση τέτοιων δεσμεύσεων θα είναι δύσκολη. Η ζήτηση αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς πολλές οικονομίες πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο του κ. Trump. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ασία από 5,5% το 2024, φέτος θα υποχωρήσει στο 2%. Παράλληλα, το αμερικανικό LNG είναι πλέον ανεπιθύμητο στην Κίνα, η οποία τον περασμένο μήνα σταμάτησε όλες τις εισαγωγές του καυσίμου από την αντίπαλό της στον εμπορικό πόλεμο. Οι Κινέζοι αγοραστές αναμενόταν να αυξήσουν σημαντικά τις αγορές από την Αμερική τα επόμενα χρόνια.
Οι προοπτικές φαίνονται κάπως καλύτερες στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη φυσικού αερίου από τότε που η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της ηπείρου θα αυξηθούν κατά ένα τέταρτο. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αγοραστές διστάζουν να δεσμευτούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις για αμερικανικό LNG. Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι κανονισμοί για το κλίμα θα μπορούσαν μια μέρα να απαγορεύσουν τη χρήση του φυσικού αερίου. Άλλοι αναμένουν ότι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί πλεόνασμα στην παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου, το οποίο θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών.
Επιπρόσθετα, υπάρχει η πιθανότητα, μετά την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία – άλλη μια από τις φιλοδοξίες του κ. Trump – μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου να συνεχίσουν να ρέουν στην Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια για την αγορά περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αμερική. Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται επ’ουδενί να επιτρέψουν κάτι τέτοιο, αλλά ορισμένοι Γερμανοί βιομήχανοι ήδη εκλιπαρούν για επιστροφή στο φθηνό ρωσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Ευρώπη αυξήσει δραματικά τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το πρόβλημα της εμπορικής ανισορροπίας με την Αμερική δεν θα λυθεί. Η εταιρεία συμβούλων WoodMackenzie υπολογίζει ότι αν η ΕΕ προμηθεύονταν όλο το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το ντίζελ και το ελαφρύ αργό από την Αμερική, το εμπορικό της πλεόνασμα σε αγαθά θα μειωνόταν, περίπου, μόνο κατά το ήμισυ. Η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι τα σχέδια του κ. Trump για το αμερικανικό φυσικό αέριο είναι απλώς έπεα πτερόεντα.
Διαβάστε ακόμη