Πολλαπλές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συνομιλίες που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα -και αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ- για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βουλγαρία (χώρα με την οποία η Τουρκία διατηρεί στενότατες ενεργειακές σχέσεις), τα σχέδια για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιράκ και τη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις της για δημιουργία ενός ηλεκτρικού διαδρόμου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, κατά το «μοντέλο» των αγωγώνΤΑNAP/TAP στο φυσικό αέριο.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπαϊρακτάρ, η Τουρκία αυξάνει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου -στα ύδατά της στη Μαύρη Θάλασσα- και παράλληλα επιδιώκει να επεκτείνει τις διεθνείς συνεργασίες της για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο βουλγαρικό «κομμάτι» της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της Κασπίας, στο Ιράκ και τη Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO και μια διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία (που δεν κατονομάστηκε από τον Τούρκο αξιωματούχο) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να συμπράξουν σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε θαλάσσιο οικόπεδο στη Μαύρη Θάλασσα έξω από τα παράλια της Βουλγαρίας, με τις υπογραφές να πέφτουν «πιθανότατα εντός του Μαΐου», σύμφωνα με τον κ. Μπαϊρακτάρ. Για τη Βουλγαρία αυτό θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις έρευνες υδρογονανθράκων στα ύδατά της, αφού είχαν προηγηθεί η Shell και η ισραηλινή New Med Energy.
Η TPAO ενδιαφέρεται επίσης για τη Λιβύη, η οποία προκήρυξε τον Μάρτιο τον πρώτο της διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες μετά από 17 και πλέον χρόνια, καθώς και για κοιτάσματα στο Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, πρόσθεσε ο κ. Μπαϊρακτάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης επέλεξε την Κωνσταντινούπολη ως τρίτο σταθμό του roadshow που πραγματοποιεί για να προσελκύσει επενδυτές για τα μπλοκ που έχει βγάλει προς έρευνα, μετά το Χιούστον των ΗΠΑ και το Λονδίνο.
Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει επιδιώξει να αυξήσει την παραγωγή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Η χώρα θέλει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση για να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και να καλύψει τη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή και στο κάδρο αυτό εντάσσονται και οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Βουλγαρία για τη διερεύνηση επιλογών αύξησης της δυναμικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα κοινά τους σύνορα, ώστε να ενισχυθούν οι ροές προς την Ευρώπη. Ένα σενάριο που αποτελεί πηγή προβληματισμού για την Ευρώπη, στο μέτρο που είναι έντονες οι υποψίες ότι ένα σημαντικό κομμάτι του λεγόμενου ‘«Turkish blend» δηλαδή του τουρκικού αερίου που ρέει μέσω Βουλγαρίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ρωσικής προέλευσης.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα εντός του Απριλίου, η Τουρκία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πακιστάν για υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων. Η TPAO και οι τρεις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες του Πακιστάν ίσως κατέβουν από κοινού στους διαγωνισμούς του Πακιστάν για την παραχώρηση 40 θαλάσσιων οικοπέδων.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Sakarya στα δικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, με την ημερήσια παραγωγή να φτάνει τα 9,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες 4 εκατ. νοικοκυριών. Όπως ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα 21 Απριλίου) το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μια πλωτή πλατφόρμα παραγωγής (FPSO) στη Sakarya αναμένεται να διπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου το 2026, με τον πήχη για το 2028 να τίθεται στα 40 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.
Πέρα από τους υδρογονάνθρακες, η Τουρκία αναπτύσσει κινητικότητα και στο σκέλος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πέρα από τις κινήσεις της με στόχο να «βραχυκυκλώσει» τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector, σχεδιάζει projects όπου η ίδια θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως έγραψε το energygame.gr, οι Υπουργοί Ενέργειας της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης ετήσιας συνάντησης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) και υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.
Ο προτεινόμενος χερσαίος διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας που θα διασχίζει την Τουρκία αποτελεί έναν προφανή ανταγωνιστή για το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέει τη Γεωργία με τη Ρουμανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας (Green Energy Corridor), αλλά και για τον GSI. Η Τουρκία έχει κάνει ξεκάθαρο πως επιδιώκει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο υψηλής σημασίας για την Ευρώπη. Ήδη, από το έδαφός της περνάει ο Turkstream, η μοναδική πηγή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών για την Ευρώπη που παραμένει ενεργή, αλλά και ο TANAP, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Η Τουρκία με το project μεταφοράς καθαρής ενέργειας που προσπαθεί να αναπτύξει, επιδιώκει να αποκτήσει ανάλογο διαμετακομιστικό ρόλο προς την Ευρώπη και στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη