Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να συμβιβάσει την αυστηρή νομοθεσία της για το μεθάνιο με την περαιτέρω διευκόλυνση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, εξετάζει διάφορα τεχνικά μέτρα ευελιξίας με τα οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι Αμερικανοί εξαγωγείς LNG συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το μεθάνιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περισσότερη αμερικανική ενέργεια προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, ο στόχος είναι να αποφευχθεί η αποδυνάμωση του συνολικού νόμου, εισάγοντας τεχνικούς κανόνες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους Αμερικανούς εξαγωγείς να θεωρούνται ότι συμμορφώνονται με «ισοδύναμους» κανόνες για το μεθάνιο με αυτούς της ΕΕ, και συνεπώς να πληρούν αυτόματα τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού νόμου.
Η ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη, μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας της ΕΕ για το μεθάνιο, είναι μέρος μιας συνολικής πρότασης της Ένωσης προς τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος δασμών. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού επιδιώκει να καταργήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς στις ΗΠΑ που απαιτούν από τους παραγωγούς φυσικού αερίου να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου τους, κάτι που θα δυσκολέψει την ΕΕ να δικαιολογήσει την αυτόματη συμμόρφωση των αμερικανικών εταιρειών.
Υπενθυμίζεται πως από φέτος η ΕΕ απαιτεί από τους εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου που σχετίζονται με τις εισαγωγές τους. Ο νόμος της ΕΕ για το μεθάνιο θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα στο αμερικανικό LNG έναντι προμηθευτών με υψηλότερη ένταση εκπομπών μεθανίου, όπως η Ρωσία και η Αλγερία. Από το 2027, ο νόμος της ΕΕ θα απαιτεί από τους ξένους προμηθευτές να συμμορφώνονται με κανόνες για το μεθάνιο ισοδύναμους με αυτούς της ΕΕ, προκειμένου να μπορούν να υπογράφουν νέα συμβόλαια με ευρωπαίους αγοραστές.
Οι Αμερικανοί εξαγωγείς προειδοποιούν ότι θα δυσκολευτούν να συμμορφωθούν τεχνικά με τον νόμο, λόγω της κατακερματισμένης φύσης της αμερικανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν τις εκπομπές μεθανίου σε όλη την αλυσίδα αξίας, καθώς μια αποστολή LNG μπορεί να περιέχει καύσιμο από πολλά διαφορετικά κοιτάσματα.
Η «γραμμή» της ΕΕ για περισσότερο αμερικανικό LNG
Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ώστε να μειωθεί το εμπορικό της πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, καθώς η Ένωση επιδιώκει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε πριν λίγες ημέρες πως η επικείμενη παρουσίαση ενός οδικού χάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σταδιακή κατάργηση των αγορών ρωσικών ορυκτών καυσίμων αναμένεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις εταιρείες ότι θα πρέπει να στραφούν περισσότερο προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ. Η ΕΕ προγραμματίζει να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές στις 6 Μαΐου.
Αν και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–ΕΕ καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αποφάσεις για την υπογραφή νέων συμβολαίων αγοράς LNG από τις ΗΠΑ ανήκουν στις ίδιες τις εταιρείες και εξαρτώνται από την εκτίμησή τους για την αγορά και τις τιμές. Πολλές εξ αυτών διατηρούν μακροχρόνια συμβόλαια με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Κόστα. «Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή είναι ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να βρουν καλές τιμές στις ΗΠΑ», δήλωσε. «Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αυξηθούν οι εισαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ, έχοντας αυξήσει τις παραδόσεις τους καθώς η Ευρώπη επιχείρησε να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Το 45% των εισαγωγών LNG της ΕΕ το περασμένο έτος προήλθε από τις ΗΠΑ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16,5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου και LNG της ΕΕ.