Στο επίκεντρο του 6ου Budapest LNG Summit βρέθηκαν οι επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, η συνδεσιμότητα και οι δυνατότητες αποθήκευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διασυνοριακή ενεργειακή συνδεσιμότητα. Στη Σύνοδο συμμετείχαν στελέχη από εταιρείες – κλειδιά για την υλοποίηση τέτοιων έργων, όπως η FGSZ, η ICGB, η Transgaz, η Bulgartransgaz, ο ΔΕΣΦΑ και η Gastrade.
Ο Szabolcs I. Ferencz, CEO της FGSZ δήλωσε: «Χάρηκα που συναντήθηκα ξανά με τους συνεργάτες μας και συζητήσαμε το τοπίο εφοδιασμού της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) και τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, στο σημερινό Συνέδριο LNG της Βουδαπέστης. Μετά από μερικούς «θυελλώδεις» μήνες, οι προκλήσεις είναι πολλές όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας των αγορών φυσικού αερίου. Ενόψει της επερχόμενης δεσμευτικής δοκιμής αγοράς (market test) τον Ιούλιο, οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να έχουν κατά νου ότι το πρόβλημα «της κότας και του αυγού» δεν θα λυθεί από μόνο του: για να γίνει ανταγωνιστική η διαδρομή του Κάθετου Διαδρόμου απαιτείται στήριξη και δέσμευση ώστε να επιτραπεί η αύξηση του εφοδιασμού – κάτι που αναμένεται να είναι αναγκαίο για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης – προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ουγγαρίας, περισσότερος εφοδιασμός μπορεί να συγκρατήσει τα συνολικά επίπεδα τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που θα υποστήριζε την υλοποίηση των έργων, ενώ ταυτόχρονα θα εξισορροπούσε τη στενή σχέση προσφοράς-ζήτησης στην περιοχή, ενισχύοντας τη ρευστότητα, την καλύτερη ενοποίηση της αγοράς και τον ανταγωνισμό».
Στην 6η Σύνοδο LNG της Βουδαπέστης βρέθηκε και ο Vladimir Malinov, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz. Μάλιστα, δήλωσε πως η Βουλγαρία πρόκειται να αυξήσει την δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα κατά 50% από τον Ιανουάριο του 2026. Αυτή η βελτίωση θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Η ενισχυμένη χωρητικότητα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από τον Ιανουάριο του 2026.
Η Βουλγαρία βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών, θέλοντας να υποκαταστήσει τον λιγνίτη είτε με πυρηνικές μονάδες, είτε με φυσικό αέριο. Το ενδιαφέρον, δε, στρέφεται στην κοιλάδα της Σόφιας. Η Βουλγαρία θέλει να ενισχύσει τη δυναμικότητά της σε αέριο τόσο από τον IGB, όσο και από την Ρεβυθούσα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προχωράει σε επενδύσεις ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών, που λειτουργούν από τη δεκαετία του 1990.
Παράλληλα, ο Lawrence Korb, Ανώτερος Σύμβουλος στο Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιάσουν τη χωρητικότητα LNG μέχρι το τέλος της δεκαετίας, έχοντας ως δεδομένο τα έργα που έχουν ήδη φτάσει στο FID και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Έκανε λόγο, δε, για τρεις στόχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη: να πραγματοποιήσει τις προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας, να ανοίξουν νέες αγορές και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη