Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιάσουν τη δυναμικότητα εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, βασιζόμενες αποκλειστικά σε έργα που έχουν ήδη λάβει την τελική επενδυτική απόφαση (FID) και βρίσκονται σε εξέλιξη. «Η εξαγωγική δυναμικότητα των ΗΠΑ σε LNG θα ξεπεράσει τα 270 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030. Και αυτό συγκριτικά με τα ήδη εντυπωσιακά 123 δισ. κ.μ. που εξάγαμε πέρυσι, το 2024», δήλωσε ο Λόρενς Κορμπ, Ανώτερος Σύμβουλος στο Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο LNG της Βουδαπέστης σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου και LNG των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε την ενέργεια στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και έδωσε άμεσα εντολή στον Υπουργό Ενέργειας να επανεκκινήσει την αξιολόγηση αιτήσεων για έργα εξαγωγής, τερματίζοντας ουσιαστικά την παύση που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ από το 2016, με τις ροές να αυξάνονται ιδιαίτερα μετά το 2022. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σχεδόν το ήμισυ του LNG που έχουν εξάγει ποτέ οι ΗΠΑ έχει κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης: «Καθώς η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ αυξάνεται, η Ευρώπη έχει δείξει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG. Αυτή η προσπάθεια υποστηρίζεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Αναφορικά με τις τρέχουσες ροές LNG, δήλωσε πως σημειώνονται ρεκόρ στις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη. «Τον Μάρτιο, πάνω από το 70% του LNG των ΗΠΑ κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν περίπου 85%. Είναι ξεκάθαρο ότι η τάση συνεχίζεται. Όλα βρίσκονται σε ανοδική πορεία.»

Μίλησε επίσης για τους τρεις βασικούς στόχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη: το άνοιγμα νέων αγορών, τη διασφάλιση πλήρους πρόσβασης στην αγορά και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Όπως τόνισε, «η Αμερική θέλει να διασφαλίσει ότι το LNG των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει σε κάθε γωνιά της ηπείρου, συνεργαζόμενη με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίλυση προβλημάτων υποδομών και την αύξηση της αποδοτικότητας».

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για υποδομές φυσικού αερίου που αφορούν την Ελλάδα

Έκανε επίσης αναφορά σε μελλοντικά έργα υποδομών, όπως την επέκταση της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) στο νησί Κρκ, τη νότια διασύνδεση μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, και τον Κάθετο Διάδρομο που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία. «Αυτά είναι τα έργα στα οποία εστιάζουμε και προσπαθούμε να συμβάλουμε. Η διπλωματία παραμένει το κλειδί για να προχωρήσουν αυτά τα έργα.» Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε, όπως είδαμε στην ενεργειακή κρίση του 2022-2023, ότι τα έργα που αποδείχθηκαν κρίσιμα τότε — όπως το FSRU στο Κρκ και ο αρχικός Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου — πρέπει να υλοποιούνται πριν από την επόμενη κρίση, όχι εξαιτίας της».

Διαβάστε ακόμη