Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, και το ΥΠΕΝ η Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό των ακριβών συντεταγμένων όπου θα παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2», καθώς και για την επιλογή του είδους της σύμβασης ως «Σύμβασης Μίσθωσης».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα αφορά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η σημερινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές που υπεβλήθη από την εταιρεία Chevron Balkans Exploration B.V., η οποία πραγματοποιήθηκε με την -από 4/4/2025- Υπουργική Απόφαση.
Χθες, 10 Απριλίου, το energygame.gr είχε γράψει τα εξής:
«Τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου το ενδιαφέρον της Chevron για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις νοτίως της Κρήτης, μιλώντας για την έναρξη μιας διαδικασίας που επαναφέρει δυναμικά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αύριο αναμένεται η υπογραφή της δεύτερης υπουργικής απόφασης, η οποία –σε συνδυασμό με την πρώτη που υπεγράφη ήδη την περασμένη Παρασκευή– ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τα τέλη Απριλίου.
Ο κ. Παπασταύρου, μιλώντας από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας: μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται η ανάδειξη του σχήματος που θα αναλάβει την παραχώρηση και πριν το τέλος του 2025, η συμφωνία θα έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
«Πρόκειται για έκφραση ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό και ταχύτητα», δήλωσε με σαφήνεια ο Υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις σε ένα project που κρίνεται κρίσιμο όχι μόνο για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αλλά και για τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία διεθνών ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα αλλά εμπεριέχει και βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία. «Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης. Η Chevron και η ExxonMobil είναι πολύ δραστήριες αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως εταιρείες αυτού του βεληνεκούς δεν κινούνται αν δεν έχουν κάνει τη γεωλογική και γεωπολιτική τους προετοιμασία.
Διαβάστε ακόμη