Η Ευρώπη ίσως χρειαστεί «υψηλότερες από ποτέ» εισαγωγές LNG τους επόμενους μήνες για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου (προ της έναρξης της χειμερινής περιόδου 2025-2026), καθώς ο ψυχρότερος από τους δυο προηγούμενους φετινός χειμώνας σε συνδυασμό με τη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μπει στην περίοδο πλήρωσης με τις αποθήκες της γεμάτες κατά 34%, ή 388 Τεραβατώρες/35 δισ. κυβικά μέτρα (bcm). Αυτό εκτίμησε ο Σύνδεσμος των Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου της Ευρώπης, ENTSOG σε έκθεση που δημοσίευσε χθες (Πέμπτη 10 Απριλίου) στην οποία «έτρεξε» διάφορα σενάρια προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που προβλέπει πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών μέσω TurkStream από τον οποίο τροφοδοτούνται σειρά χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ENTSOG, για να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες, θα απαιτηθούν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες LNG σε σχέση με τα προηγούμενα 2 καλοκαίρια, της τάξης των 631 Τεραβατωρών/57 bcm προκειμένου το ποσοστό πλήρωσης να φτάσει το 90%. Οι υφιστάμενες και οι νέες υποδομές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών LNG που τέθηκαν σε λειτουργία κατά το περασμένο έτος (FSRU Αλεξανδρούπολης, νέα τέρμιναλ σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, ο αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας και η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας αερίου από Τουρκία προς Βουλγαρία μέσω της ενίσχυσης του σημείου στο σημείο διασύνδεσης της Strandzha) ενισχύουν τη δυνατότητα εισαγωγών και την ευελιξία του Συστήματος, επιτρέποντας υψηλότερες εισροές LNG και ενισχύοντας τη συνεργασία των κρατών –μελών και κατ’ επέκταση την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ωστόσο ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες» (εάν π.χ. το πλήρες κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας συνδυαστεί με μείωση των προμηθειών LNG), τότε δεν αποκλείεται να προκύψουν «περιορισμοί στην προσφορά» και συμφορήσεις. Στο χειρότερο αυτό σενάριο, είναι ορατό το ενδεχόμενο χρήσης εργαλείων από την πλευρά της ζήτησης, δηλαδή θέσπισης διοικητικών μέτρων για τη μείωση της ζήτηση φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, το πιθανότερο είναι να καταγραφεί αύξηση των τιμών του καυσίμου που επίσης μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τη ζήτηση.

Στο σενάριο αναφοράς του ENTSOG, το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού επιτρέπει στους συμμετέχοντες να πετύχουν τον στόχο για γεμάτες αποθήκες κατά 90% στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, στη βάση των προβλέψεων για της ζήτηση των Ευρωπαίων Διαχειριστών, αρκετά νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με τα τέλη Νοεμβρίου που οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να έχουν φτάσει σε αυτό το ποσοστό, όπως επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες. Η παράταση της περιόδου έγχυσης μέχρι τον Νοέμβριο σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προμήθειες LNG μπορούν να παράσχουν την απαραίτητη ευελιξία. Με δεδομένο όμως ότι τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη «τράβηξε» 706 Τεραβατώρες (ή 64 bcm) φυσικού αερίου, είναι κρίσιμο η αναπλήρωση των αποθεμάτων να ξεκινήσει το νωρίτερο δυνατό. «Μη προγραμματισμένες συντηρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για την περίοδο αναπλήρωσης», επισημαίνει ο ΕΝΤSOG, που αποφεύγει να αναφερθεί στον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή στην προοπτική ενός καλοκαιρινού ράλι τιμών του φυσικού αερίου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη), εξαιτίας της διαφαινόμενης αυξημένης ζήτησης για LNG σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικά περιβάλλον.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 90% θα απαιτηθούν είτε επιπλέον ποσότητες LNG (άλλες 57 Τεραταβατώρες ή 5 bcm πλέον των 631 ΤWh/5 bcm που προβλέπει το βασικό σενάριο), σε συνδυασμό με παράταση της περιόδου έγχυσης και μέτρα απόκρισης της ζήτηση. Ειδάλλως, το ποσοστό πλήρωσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 85%. Στο ίδιο σενάριο (μηδενισμού των ρωσικών εισαγωγών), ο ENTSOG εκτιμά ότι οι αποθηκευτικές υποδομές της Ευρώπης επαρκούν για να συντηρήσουν ένα απόθεμα φυσικού αερίου που να αντιστοιχεί σε ποσοστό πλήρωσης 35% μέσα στον χειμώνα. Ωστόσο, εάν η ζήτηση αποδειχθεί υψηλότερη του προβλεπόμενου, τότε είναι πιθανό η άνοιξη του 2026 να βρει την Ευρώπη με άδειες αποθήκες, εκτός και αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Επισημαίνεται δε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις υποδομές της Ουκρανίας για να αποθηκεύσει τουλάχιστον 10 bcm φυσικού αερίου, συνεισφέροντας στην κάλυψη της ζήτηση και στη βελτιστοποίηση της χρήσης των άλλων αποθηκών στην Ευρώπη.

Ρεκόρ εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Οι προβλέψεις του ENTSOG για αύξηση των εισαγωγών LNG παραπέμπουν στην ενίσχυση μιας υφιστάμενης τάσης, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τον Μάρτιο η ποσότητα LNG που έφτασε στα τερματικά της Ευρώπης και εγχύθηκε στη συνέχεια στο σύστημα ήταν η δεύτερη υψηλότερη ιστορικά μετά το Νοέμβριο του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία του Kpler που επικαλείται το Argus Media, η Ευρώπη υποδέχτηκε το μήνα που πέρασε 12,8 εκατ. μετρικούς τόνους LNG, έναντι 9,06 μετρικούς τόνους τον Μάρτιο του 2024 και 11,75 μετρικούς τόνους τον Φεβρουάριο του 2025.

Διαβάστε ακόμη