Η Κροατία είναι μία από τις τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace Κροατίας και της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Clean Air Task Force (CATF). Η Greenpeace Κροατίας σημείωσε ότι το μεθάνιο έχει 84 φορές μεγαλύτερη ικανότητα πρόκλησης υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών, αναφέρει το Balkan Green Energy News.

Για πρώτη φορά έγινε ολοκληρωμένη ανάλυση των εκπομπών μεθανίου από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κροατία, σύμφωνα με την Greenpeace. Ο “κυνηγός μεθανίου” Théophile Humann-Guilleminot από την Clean Air Task Force έχει εξετάσει πάνω από 500 τοποθεσίες παγκοσμίως. Πρόσφατα επισκέφθηκε και 27 τοποθεσίες στην Κροατία, μετρώντας τις εκπομπές μεθανίου σε όλες εκτός από μία. Η Greenpeace τόνισε ότι σε εντυπωσιακό 96% των τοποθεσιών που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν εκπομπές — το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η CATF σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Οι εκπομπές τεκμηριώθηκαν λεπτομερώς από την CATF σε κάθε σημείο. Οι δύο οργανισμοί επισκέφθηκαν διάφορες εγκαταστάσεις παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κροατία, που ανήκουν ή λειτουργούν από τις εταιρείες INA, Plinacro και Okoli Underground Storage.

Σε 26 από τις 27 τοποθεσίες, οι εκπομπές μεθανίου τεκμηριώθηκαν με τη μορφή διαρροών, εκτόνωσης και καύσης αερίου, πρακτικές που, σύμφωνα με την Greenpeace, ενδέχεται να βλάψουν και την ανθρώπινη υγεία. Η CATF κατέγραψε προσεκτικά τις εκπομπές με χρήση υπέρυθρων (IR) βίντεο, φωτογραφιών και ψηφιακού υλικού. Τα ευρήματα αποτελούν μέρος της παγκόσμιας καμπάνιας Cut Methane.

Ο Humann-Guilleminot δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει με σαφήνεια αυτό που οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια — ότι το μεθάνιο διαρρέει ή απελευθερώνεται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από τα τεράστια κοιτάσματα του Τέξας μέχρι τους αγωγούς της Plinacro, οι εταιρείες εκπέμπουν μεθάνιο και επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή στο όνομα του βραχυπρόθεσμου κέρδους, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κροατία συγκαταλέγεται στις τρεις χειρότερες χώρες από όσες έχει επισκεφθεί.

«Οι εικόνες με μεθάνιο να ξεχειλίζει από ανοιχτά, σκουριασμένα δοχεία στην περιοχή του Ivanić-Grad, αλλά και οι διαρροές από γεωτρήσεις στο Okoli, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, ένα τέτοιο επίπεδο σπατάλης δείχνει ξεκάθαρη περιφρόνηση για το κλίμα και τους πολίτες της Κροατίας», τόνισε. Η Petra Andrić από την Greenpeace Κροατίας ανέφερε ότι οι ερευνητές μπορεί να περίμεναν ότι θα καταγράψουν κάποιες εκπομπές, αλλά τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά.

«Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση της Κροατίας να εφαρμόσει σοβαρά τους νέους κανονισμούς για το μεθάνιο. Μακροπρόθεσμα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να τερματιστεί η χρήση ορυκτού αερίου έως το 2035 και να απαγορευτούν νέα έργα φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Η λύση είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η Κροατία έχει τεράστιο δυναμικό, ειδικά σε ηλιακή και αιολική ενέργεια», υπογράμμισε.

Τέλος, η Eszter Mátyás από την Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σημείωσε ότι οι νέοι κανονισμοί θα είναι πολύ αυστηρότεροι για τους διαχειριστές υποδομών ορυκτών καυσίμων, οι οποίοι θα υποχρεούνται να κάνουν τακτικές μετρήσεις και να καταθέτουν αναφορές στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ώστε να αποτρέπεται η διαρροή μεθανίου από τις εγκαταστάσεις τους.

Διαβάστε ακόμη