Η Κίνα δεν έχει εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ εδώ και 60 ημέρες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποχής των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον οδηγούν τους Κινέζους αγοραστές να εκτρέπουν τα φορτία τους αλλού. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποστολές LNG από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kpler, η οποία παρακολουθεί τα δεδομένα των πλοίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα είχε διακόψει για περίπου 400 ημέρες (έως τον Απρίλιο του 2020) τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ. «Η μηδενική εμπορική δραστηριότητα σε LNG μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του 2025, καθώς η Κίνα αύξησε τον δασμό της στο αμερικανικό LNG από 15% σε 49%, ως αντίποινα για τους υψηλότερους δασμούς του Τραμπ», δήλωσε η Wei Xiong, επικεφαλής ερευνών για το φυσικό αέριο στην Κίνα στη Rystad Energy. «Στο μεταξύ, αναμένουμε να δούμε περισσότερες μεταπωλήσεις από κινεζικές εταιρείες», πρόσθεσε.

Η τρέχουσα γεωπολιτική αντιπαράθεση αρχίζει να αποσυνδέει τον μεγαλύτερο πωλητή και τον μεγαλύτερο αγοραστή LNG παγκοσμίως. Το Πεκίνο επέβαλε δασμό 15% στο αμερικανικό LNG από τις 10 Φεβρουαρίου ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω με την επιβολή νέου πακέτου κινεζικών δασμών σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα σταματά τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ

Οι κινεζικοί δασμοί αναγκάζουν τους εμπόρους LNG να εκτρέπουν τα αμερικανικά φορτία. Οι Κινέζοι αγοραστές LNG εξακολουθούν να λαμβάνουν φορτία από τις ΗΠΑ βάσει δεσμευτικών μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ωστόσο, ο ήπιος χειμώνας και τα αυξημένα αποθέματα σημαίνουν ότι η Κίνα δεν έχει άμεση ανάγκη για LNG, επιτρέποντας στους εμπόρους της να μεταπωλούν τα αμερικανικά φορτία σε ανταγωνιστές της Ευρώπης και της Ασίας. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε ανακούφιση για την Ευρώπη, η οποία χρειαζόταν πρόσθετες ποσότητες LNG για να αναπληρώσει τα αποθέματά της και να καλύψει το κενό από τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων μέσω αγωγών.

Διαβάστε ακόμη