Περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τα στοιχεία που συνέλεξε από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μπλοκ «δυτικά της Κρήτης» και να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της φαίνεται να χρειάζεται η ExxonMobil, ο operator του θαλάσσιου οικοπέδου που έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις στην κοινοπραξία που έχει συστήσει με τη Helleniq Energy. Γι’ αυτό και ζήτησε -και έλαβε- παράταση ενός έτους -έως τις 9 Απριλίου 2026- για να ολοκληρώσει τον έλεγχο των σεισμικών δεδομένων και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση των ερευνών.
Η απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ
Σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την Παρασκευή 5 Απριλίου, η εταιρεία συναινεί στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή του θαλάσσιου οικοπέδου (ExxonMobil- Helleniq Energy) κατά 12 μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δυναμικού της συμβατικής περιοχής σε υδρογονάνθρακες βάσει των πιο πρόσφατων σεισμογραφικών δεδομένων, όπως αυτή περιγράφεται σε επιστολή που έστειλε η αμερικανική εταιρεία στην ΕΔΕΥΕΠ στις 11 Μαρτίου. «Μετά την κατά τα ανωτέρω εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, ο Μισθωτής υποβάλλει, έως την 9η Απριλίου 2026, τη γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών», καταλήγει η επιστολή. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά παράταση (η πρώτη είχε δοθεί τον Οκτώβριο του 2024) που δίνεται στο σχήμα για να ολοκληρώσει την πρώτη φάση ερευνών στο συγκεκριμένο μπλοκ.
Η εξέλιξη έχει τη σημασία της, με δεδομένες τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και έφεραν την ExxonMobil να εξετάζει την επιστροφή του οικοπέδου «Δυτικά της Κρήτης» στο Ελληνικό Δημόσιο, εκτιμώντας ότι εμφανίζει υψηλότερη τεχνική δυσκολία και ότι είναι λιγότερο «υποσχόμενο» σε σχέση με το μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Για το εν λόγω μπλοκ, οι έρευνες έχουν προχωρήσει περισσότερο και η κοινοπραξία βρίσκεται στη φάση προ της λήψης της επενδυτικής απόφασης για τη διερευνητική γεώτρηση που πιθανόν να ληφθεί εντός του έτους, όπως είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η παρουσία της Chevron
Η παράταση που ζήτησε και έλαβε η ΕxxonMobil σημαίνει ότι η εταιρεία παραμένει με δυο οικόπεδα στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, κάτι που ήταν επιθυμητό για προφανείς λόγους για την ελληνική κυβέρνηση που στοχεύει στην παρούσα φάση να διατηρήσει το momentum για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα, πολλώ δε μάλλον μετά και τη δρομολογούμενη είσοδο του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της Exxon σε παγκόσμιο επίπεδο, της επίσης αμερικανικής Chevron, στο ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», «η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Chevron και η αποδοχή του ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2 (σε συνέχεια της αποδοχής του ενδιαφέροντος για το μπλοκ Νότια της Πελοποννήσου) είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά και μια επιβεβαίωση ότι βαδίζουμε στον δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας». Ο ανταγωνισμός μεταξύ Exxon και Chevron φαίνεται ότι μέτρησε στην απόφαση της πρώτης να μην περιορίσει την παρουσία της στο ελληνικό πρόγραμμα. Και πολύ περισσότερο όταν το ένα εκ των δυο οικοπέδων για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον η Chevron, το «Νότια της Κρήτης 1» εφάπτεται με το πιο ώριμο και περισσότερα υποσχόμενο μπλοκ της ExxonMobil «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Διαβάστε ακόμη