Το Ισραήλ εξέδωσε έξι άδειες για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στο πλαίσιο του 4ου γύρου υποβολής προσφορών για υπεράκτιες περιοχές. Αναμένεται να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες και ο πέμπτος γύρος προσφορών έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος. Η νικήτρια κοινοπραξία για τη Ζώνη Ι αποτελείται από τη SOCAR, την εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τη βρετανική BP και την ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy, με τα δικαιώματα να μοιράζονται περίπου εξίσου μεταξύ τους, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η SOCAR είναι ο διαχειριστής των αδειών, και αυτό σηματοδοτεί την πρώτη της είσοδο στην ισραηλινή βιομηχανία φυσικού αερίου, όπως και για την BP.

Η ζώνη Ι, που καλύπτει περίπου 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των οικονομικών υδάτων του Ισραήλ και προσφέρθηκε στο πλαίσιο του 4ου γύρου προσφορών του 2022. Η αρχική φάση της δραστηριότητας στην περιοχή αυτή θα επικεντρωθεί σε σεισμικές και άλλες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν εάν θα προχωρήσει η ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων.

Οι προσφορές υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2023 και οι νικήτριες εταιρείες για δύο από τις τέσσερις επιλεγμένες ζώνες ανακοινώθηκαν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2023. Τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες ζώνες αναμένεται να ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η SOCAR απέκτησε πρόσφατα ένα πραγματικό μερίδιο 10% στο έργο Tamar, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη μεσογειακή λεκάνη του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο των αδειών για τη λεγόμενη Ζώνη Ι κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν, η Socar θα ενεργεί ως διαχειριστής της κοινοπραξίας έρευνας, ενώ η BP θα εμπλακεί για πρώτη φορά στον τομέα του φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η NewMed είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Λεβιάθαν, το γιγαντιαίο υπεράκτιο κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η Chevron. Κάθε εταιρεία θα κατέχει περίπου το ένα τρίτο των δικαιωμάτων σε κάθε άδεια.

Διαβάστε ακόμη