Το μεγάλο comeback του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και τον Φεβρουάριο, και τη σύνδεσή του τόσο με τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που πήραν την ανιούσα τον περασμένο μήνα, όσο και με τις υψηλές εξαγωγές ρεύματος, καταγράφει η μηνιαία ανάλυση του Green Tank. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο τον Φεβρουάριο του 2025, συνολικά 2.471 GWh, ήταν η δεύτερη υψηλότερη ιστορικά, μετά τον Ιούλιο του 2021, όπου είχε κυμανθεί στις 2.491 GWh. Μάλιστα, η συμμετοχή  του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή του Φεβρουαρίου ήταν διπλάσια σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2025, κάτι που ερμηνεύεται εν πολλοίς από το ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν λιγότερο ήπιες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση για ηλεκτρισμό αλλά και για την παραγωγή των ΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου είχε σαφή αντίκτυπο και στις χονδρικές τιμές ρεύματος. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2025 η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 153 ευρώ ανά MWh, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν στα 73,6 ευρώ ανά MWh.

Η αυξητική πορεία του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2024 και συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα. Από την άλλη, η συμμετοχή του λιγνίτη μειώθηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο. Καθοδική πορεία τον Φεβρουάριο είχε και το μερίδιο των ΑΠΕ, με 1.691 GWh. Ως προς το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, το Green Tank αναφέρει πως η χώρα ήταν καθαρά εξαγωγική για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Ειδικότερα, τονίζεται πως η ποσότητα των καθαρών εξαγωγών ρεύματος της χώρας τον Φεβρουάριο του 2025 (646 GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία της τελευταίας δεκαετίας μετά τον Νοέμβριο του 2024.

Όσον αφορά στο πρώτο δίμηνο του 2025, το φυσικό αέριο είχε μερίδιο 51.5% επί του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, που ήταν και το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας. Το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε το 37,1%, ο λιγνίτης είχε μερίδιο 10,1%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 5%. Κάτι που παραπέμπει σε αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με τα προηγούμενα δυο έτη, όπου οι ΑΠΕ -ακόμα και εν μέσω της χειμερινής περιόδου- κατείχαν την πρωτιά με μεγάλη διαφορά από το φυσικό αέριο. Ακόμα και αθροιστικά με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, η καθαρή ενέργεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει το μερίδιο του αερίου. Η παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 αυξήθηκε κατά 78% και 24,3% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Στον αντίποδα, η παραγωγή των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 14,1%, των μεγάλων υδροηλεκτρικών κατά 26,1%, ενώ εντυπωσιακή βουτιά 256,4% σημείωσαν οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, πιστοποιώντας την βαθμιαία αλλαγή προφίλ της χώρας όσον αφορά στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Σύμφωνα πάντα με το Green Tank, αθροιστικά τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) με παραγωγή 6.247 GWh τους πρώτους δυο μήνες του 2025 ξεπέρασαν κατά πολύ την καθαρή ενέργεια (αιολικά,φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα και αυτοπαραγωγή) που «έγραψε» 3.909 GWh. Μάλιστα, η διαφορά είναι κοντά στα επίπεδα του 2020. Αυτό συνέβη επειδή έπειτα από 2 χρόνια (2023-2024) όπου η καθαρή ενέργεια ξεπερνούσε την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα, κάτι που οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο συνέβαλε στην αύξηση των εκπομπών από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής

Αυξημένες κατά 41,6% σε σχέση με πέρσι ήταν οι εκπομπές ρύπων από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής το πρώτο δίμηνο του 2025. Συνολικά, οι εκπομπές έχουν ανέλθει σε 3,43 εκατ. τόνους μέχρι στιγμής φέτος. Η αυξημένη χρήση του φυσικού αερίου έπαιξε κομβικό ρόλο ως προς αυτό. Το Green Tank σχολιάζει πως οι εκπομπές του τομέα βρίσκονται εκτός της τροχιάς επίτευξης του εκτιμώμενου στόχου συνολικών εκπομπών για το 2025, ο οποίος είναι γύρω στους 10,2 εκατ. τόνους, με βάση το νέο ΕΣΕΚ. Συνεπώς, έχει ήδη εκπεμφθεί το 33,6% του διαθέσιμου προϋπολογισμού άνθρακα για το έτος, διπλάσια ποσότητα από όσο θα έπρεπε ώστε να είναι εντός τροχιάς.

Διαβάστε ακόμη