Ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, με ετήσια χωρητικότητα 7 bcm, θα υποβληθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση από τις 22 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του διαχειριστή ΔΕΣΦΑ, χωρίς όμως να αναμένονται σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό της περιοχής, αναφέρει το Montel.

Ένας trader φυσικού αερίου δήλωσε στο Montel αργά την Τρίτη ότι «όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν ήδη προετοιμάσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού» και πως δεν αναμένονται ελλείψεις στην αγορά φυσικού αερίου της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν πτωτική τάση για εκείνη την περίοδο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, με ετήσια χωρητικότητα 5,5 bcm, αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργία τον Απρίλιο, μετά την παράταση της απρογραμμάτιστης διακοπής του έως τις 31 Μαρτίου. Ο σταθμός είχε σταματήσει να λειτουργεί στις 28 Ιανουαρίου και η επανέναρξή του έχει καθυστερήσει αρκετές φορές, με την αιτία της διακοπής να παραμένει άγνωστη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εταιρείες έκλεισαν σχεδόν όλη τη χωρητικότητα αφίξεων στη Ρεβυθούσα για την περίοδο 2025-2030 σε δημοπρασία που διοργάνωσε ο ελληνικός διαχειριστής ΔΕΣΦΑ.

Η αντίδραση της αγοράς για τις εργασίες στη Ρεβυθούσα

Όπως έχει γράψει το energygame.gr, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για τις μεταβατικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν κατά την εκτέλεση των εργασιών σύνδεσης του νέου Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων στη Ρεβυθούσα. Η δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε υπό τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανέδειξε σοβαρούς προβληματισμούς από φορείς της αγοράς, οι οποίοι προειδοποιούν για κινδύνους στη διασφάλιση του εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και για πιθανές επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας.

Ο ΔΕΣΦΑ προτείνει μια σειρά μεταβατικών ρυθμίσεων για την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση του νέου συμπιεστή απαερίων (Boil-off Gas Compressor) είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και τη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού. Όμως, εταιρείες του κλάδου επισημαίνουν ότι η χρονική διάρκεια των παρεμβάσεων και η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και να θέσουν σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία απομακρυσμένων δικτύων. Οι βασικοί παίκτες της αγοράς, μεταξύ των οποίων η ΕΝΑΟΝ ΕΔΑ, η Coral και η Motor Oil, ζητούν επανεξέταση των ρυθμίσεων, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης διακοπής στην τροφοδοσία της χώρας με LNG.

Διαβάστε ακόμη