Ενισχύεται το comeback του (κυρίως αμερικανικού) LNG στο μείγμα των εισαγωγών φυσικού αερίου τον Μάρτιο, συνεχίζοντας να υποσκελίζει το (κυρίως ρωσικό) αέριο αγωγών. Το ποσοστό του LNG για τον Μάρτιο στο μείγμα των εισαγωγών κινείται μέχρι στιγμής στο 55%, από 51% που ήταν από την αρχή του χρόνου και 45% στο τελευταίο τρίμηνο του 2024.
Σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media που έχει στη διάθεσή του το energygame.gr, από τις αρχές του έτους, η ποσότητα LNG που διοχετεύεται από το Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας και το FSRU της Αλεξανδρούπολης προς το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 127 Γιγαβατώρες/ημέρα, έναντι 89 GWh/ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας με δυναμικότητα 5,1 εκατ. τόνους ετησίως έχει επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία ως το σημείο εισόδου από το οποίο εισέρχονται οι περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου στη χώρα. Να σημειωθεί ότι το FSRU Αλεξανδρούπολης, με δυναμικότητα 4,3 εκατ. τόνων ημερησίως βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 27 Ιανουαρίου με προβλεπόμενη ημερομηνία επαναλειτουργίας την 31η Μαρτίου.
Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τον τρέχοντα μήνα δείχνουν ότι το μερίδιο του αγώγιμου φυσικού αερίου μειώθηκε περαιτέρω στην «πίτα» των εισαγωγών, καθώς οι καθαρές ημερήσιες εισροές για την περίοδο 1-18 Μαρτίου διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στις 82 GWh/ημερησίως, έναντι 153 GWh/ημερησίως τον Φεβρουάριο (μήνας κατά τον οποίο η ζήτηση για φυσικό αέριο κατέγραψε ιστορικό υψηλό) και 111 GWh/ημερησίως τον Ιανουάριο. Οι εισροές είναι πάντως σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του περασμένου έτους, καθώς τον Μάρτιο του 2024, οι ημερήσιες εισροές αερίου αγωγών ήταν 50 GWh/ημέρα, τον Φεβρουάριο 51 GWh/ημέρα και τον Ιανουάριο 80 GWh/ημέρα. Η σημαντική απόκλιση σε ετήσια βάση ερμηνεύεται εν πολλοίς από το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν λιγότερο ήπιος από τον περυσινό, με μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου. Συνθήκη που ισχύει για όλη την Ευρώπη και ερμηνεύει και την μείωση των αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου της Ηπείρου στο 34,02%, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό το ποσοστό πλήρωσης κινούνταν πάνω από 50%. Στο πλαίσιο αυτό, οι εισροές στο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με το βουλγαρικό Σύστημα στο Σιδηρόκαστρο από όπου οι ελληνικές εταιρείες εισάγουν ρωσικό αέριο είχαν φτάσει στο «φουλ» της δυναμικότητά τους κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει στα ύψη τη ζήτηση σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα εισάγει αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑP, χωρητικότητας 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από το σημείο σύνδεσης της Νέας Μεσημβρίας, χωρητικότητας 45 Γιγαβατωρών/ημέρα. Όπως αναφέρει το Argus Media, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο που καλύπτει 32 GWh/ημέρα, και οι ημερήσιες εισροές μέχρι στιγμής κινούνται σε αυτά τα επίπεδα, με την εξαίρεση του διαστήματος μέσα στον Ιανουάριο κατά το οποίο διεκόπη η ροή φυσικού αερίου στον TAP λόγω μη προγραμματισμένων έργων συντήρησης.
Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkish Stream, χωρητικότητας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως κινούνται στις 530 GWh/ημερησίως από την αρχή του έτους, με τον αγωγό να αξιοποιείται στην πλήρη δυναμικότητά του στις 4 Φεβρουαρίου. Κατά τον Μάρτιο ωστόσο, πολύ μικρό μέρος των ποσοτήτων αυτών έφτασε στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι για την περίοδο 10-16 Μαρτίου, οι παραδόσεις LNG από τη Ρεβυθούσα ήταν της τάξης των 99 GWh/ημερησίως, ενώ από το Σιδηρόκαστρο/Κουλάτα μόλις 17 GWh/ημέρα.
Με τη Ρεβυθούσα να πρωταγωνιστεί εκ νέου στις εισαγωγές φυσικού αερίου, η προσωρινή, προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του Τέρμιναλ για περίοδο 20 ημερών την περίοδο Απριλίου-Μαΐου εγείρει τον κίνδυνο διαταραχής της ομαλής τροφοδοσίας των καταναλωτών, όπως επισημαίνει η Motor Oil στη σχετική δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ. Αιτία για την προγραμματισμένη διακοπή αποτελούν οι εργασίες σύνδεσης του νέου Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων στο σταθμό της Ρεβυθούσας.
Σύμφωνα με τη Motor Oil, η ροή αερίου σήμερα από βορρά προς νότο είναι περιορισμένη μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα οι σταθμοί συμπίεσης Κομοτηνής και Αμπελιάς και ανέρχεται σε 165.000.000 KWh/ημέρα. Μάλιστα, την κατάσταση δεν μπορεί να βοηθήσει το FSRU Αλεξανδρούπολης, ούτε άλλη μελλοντική εγκατάσταση στο βόρειο τμήμα του συστήματος.
Ενδεικτικά, τον φετινό Φεβρουάριο η ημερήσια ζήτηση έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα της τάξης των 357.000.000 KWh/ημέρα. Έτσι, κατά περιόδους αυξημένης ζήτησης, δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ενεργά σημεία εισόδου του βόρειου τμήματος. Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η διασύνδεση με την Τουρκία είναι ανενεργή και δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα αντίστροφης ροής στον IGB.
Διαβάστε ακόμη