Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν την απαλλαγή από κυρώσεις, η οποία θα επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.

Η τρίμηνη εξαίρεση που είχε χορηγηθεί στην Τουρκία επρόκειτο να λήξει στις 20 Μαρτίου. Πάνω από το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας προήλθε από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Οι προμήθειες αυτές ήταν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα ψυχρότερου από το συνηθισμένο και θα παραμείνουν σημαντικές το καλοκαίρι, επειδή η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ είχαν μιλήσει τηλεφωνικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και «συζήτησαν τις κυρώσεις, καθώς και άλλα οικονομικά θέματα και θέματα εθνικής ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Gazprombank, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ζωτικής σημασίας για τις πληρωμές ενέργειας, τον Νοέμβριο για να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, οι μεγάλοι εισαγωγείς Τουρκία και Ουγγαρία έλαβαν αργότερα εξαιρέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό εκτός του κανονικού ωραρίου.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είχε δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Η Ρωσία, η οποία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της προς την περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ευρώπη, εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και τη θέρμανση, αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Νορβηγία, αλλά και να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας και των νοικοκυριών. Η ανάγκη για διαφοροποίηση των προμηθευτών και η στροφή προς την ενεργειακή αυτονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγιναν επιτακτικές, ενώ η Ευρώπη άρχισε να εξετάζει στρατηγικές για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη