Η κρατική εταιρεία πετρελαίου στην Τουρκία, TPAO, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις αμερικανικές εταιρείες Continental Resources και TransAtlantic Petroleum για την ανάπτυξη ασυνήθιστων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές του Ντιγιάρμπακιρ και της Θράκης. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγωγές ενέργειας και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του sigma.live.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Αλπάρσλαν Μπαϊρακτάρ, το έργο θα εφαρμοστεί με σύγχρονες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές πρακτικές, προσφέροντας παράλληλα εκπαίδευση στο τοπικό εργατικό δυναμικό και μεταφορά τεχνογνωσίας. Η ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά έσοδα για την ανασυγκρότηση της Γάζας και την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.

Όπως σημειώνεται, η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Τουρκία, με τη συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών του κλάδου και την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών εξόρυξης. Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση στην περιοχή.

Τουρκία: Ενεργειακό deal 1 δισ. στη Βόρειο Μακεδονία

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία μέσω της Aksa Energy –μέλος του ενεργειακού ομίλου Kazanci Holding- δρομολογεί ενεργειακή επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Βόρειο Μακεδονία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης των Σκοπίων. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Mίτσκοσκι, η επένδυση αφορά στην κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 500 MW σε συνδυασμό με δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης.

Η Aksa Energy θα κατασκευάσει σταθμούς συμπαραγωγής που θα παράγουν 4,1 TWh ηλεκτρικής ενέργειας και 720 GWh θερμικής ενέργειας ετησίως, πουλώντας και τα δύο στην ελεύθερη αγορά, δήλωσε ο Mickoski σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να διεξάγει συνομιλίες με την Aksa Energy σχετικά με το αν θα είναι μια πλήρως ιδιωτική επένδυση ή μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε ο Mίτσκοσκι. Τα νοικοκυριά θα έχουν δωρεάν σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου και θέρμανσης, με παροχή φυσικού αερίου σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Επί του παρόντος, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός REK Bitola αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής παραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας.

Όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, ο Μίτσκοσκι σημείωσε ότι η υπάρχουσα υποδομή αγωγών μπορεί να υποστηρίξει πλήρως την επένδυση, προσθέτοντας ότι η σύμβαση για την κατασκευή του σκέλους του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα υπογραφεί τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση των Σκοπίων προκήρυξε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό στα τέλη του 2024, προσελκύοντας δεσμευτικές προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί και η σύμβαση θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Μίτσκοσκι χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες.  Όταν τεθεί σε λειτουργία το έργο θα παρέχει επιπλέον τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη