Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (TTF) ανέκαμψαν στα 38,8 ευρώ/MWh την Παρασκευή από το χαμηλό πέντε μηνών των 36,5 ευρώ/MWh νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την ουκρανική υποδομή φυσικού αερίου με drones και πυραύλους, απειλώντας τον εφοδιασμό των κρατών-μελών της ΕΕ που εξακολουθούν να λαμβάνουν αέριο από την περιοχή διέλευσης. Η επίθεση περιόρισε τις απότομες απώλειες της εβδομάδας στο φυσικό αέριο, οι οποίες είχαν προκληθεί από μια σειρά συνόδων κορυφής μεταξύ των μελών της ΕΕ, που ενίσχυσαν την αισιοδοξία ότι η Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειές της να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου πιέστηκαν επίσης από φαινομενικές παραχωρήσεις που ενδέχεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σλοβακία σχετικά με την προέλευση του ενεργειακού της εφοδιασμού, μετά την απόφαση της σλοβακικής αντιπροσωπείας να υποστηρίξει τα σχέδια της ΕΕ για αμυντικές δαπάνες και βοήθεια προς την Ουκρανία. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερες αυτήν την εβδομάδα λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών σε όλη την ήπειρο, που περιόρισαν τη ζήτηση στο τέλος του χειμώνα, καθώς και της πιθανότητας η ΕΕ να είναι λιγότερο αυστηρή με τους στόχους αποθήκευσης τα επόμενα χρόνια.

Οι διακυμάνσεις που έχει παρουσιάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε από τις κυρώσεις και τις μειώσεις στις ρωσικές προμήθειες. Αρχικά, οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των φόβων για ελλείψεις, ωθώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και να ενισχύσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου. Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών LNG, η μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών και τα ήπια καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της αγοράς, οδηγώντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα το 2023 και 2024. Παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παραμένει ευάλωτη σε γεωπολιτικές εντάσεις, καιρικές συνθήκες και διακυμάνσεις της παγκόσμιας προσφοράς LNG, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία των τιμών.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επέκταση των στρατηγικών αποθεμάτων και τη σύναψη μακροχρόνιων συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Νορβηγία, έχουν συμβάλει στη μερική σταθεροποίηση της αγοράς. Ωστόσο, παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του LNG και οι μεταβολές στις καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις τιμές. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης, προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και να θωρακίσουν την αγορά έναντι μελλοντικών κρίσεων. Παρόλο που οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς τυχόν νέες γεωπολιτικές αναταράξεις ή ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες αυξήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη