Η Σέρβα υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τον στόχο της Σερβίας να επεκτείνει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Η τρέχουσα συμφωνία για φυσικό αέριο λήγει τον Μάιο και η υπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει η νέα σύμβαση να καλύπτει τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική περίοδο και να εξασφαλίζει καλύτερους όρους, «ώστε η χώρα να διαθέτει αυτή τη στρατηγική ενεργειακή πηγή τα επόμενα χρόνια».
Αναφέρθηκε επίσης στην αναβολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της NIS, σημειώνοντας ότι αυτό παρέχει περισσότερο χρόνο για συζητήσεις τόσο με Αμερικανούς όσο και με Ρώσους εκπροσώπους. Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, τόνισε ότι η Σερβία «δεν θέλει να πάρει τίποτα παράνομα από κανέναν» και, ως «πρωτοπόρα χώρα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των νόμων και των διεθνών συμφωνιών. Επανέλαβε ότι «το πιο σημαντικό για τους πολίτες είναι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η αγορά είναι επαρκώς εφοδιασμένη και θα υπάρχει καύσιμο».
Το ρωσικό φυσικό αέριο και η ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας
Η επέκταση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας αποτελεί μια κρίσιμη εξέλιξη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ιδιαίτερα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και της ενεργειακής αβεβαιότητας στην Ευρώπη. Η Σερβία, ως χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, επιδιώκει να διασφαλίσει σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα προστατεύσει τη βιομηχανία της και τα νοικοκυριά από πιθανές διακυμάνσεις της αγοράς.
Παράλληλα, η αναβολή των αμερικανικών κυρώσεων στη NIS δίνει στη Σερβία περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις και ενισχύει τη δυνατότητά της να διαμορφώσει μια στρατηγική που θα διατηρήσει την ενεργειακή της αυτονομία. Η προσέγγιση της σερβικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των σχέσεών της με τη Ρωσία και της διεθνούς πίεσης για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, καταδεικνύει τη σημασία της ενέργειας ως εργαλείου γεωπολιτικής επιρροής και οικονομικής σταθερότητας.
Διαβάστε ακόμη