Η Κομισιόν καθυστέρησε, για δεύτερη φορά, την ανακοίνωση του σχεδίου της για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από τις 26 Μαρτίου σε απροσδιόριστη ημερομηνία, όπως προέκυψε από το χρονοδιάγραμμα της Τετάρτης (5 Μαρτίου).
Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα ημερομηνία, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν δήλωσε τον Νοέμβριο σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι θα παρουσίαζε το σχέδιο κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών του στη θέση αυτή, αλλά αυτό έχει πλέον μετατεθεί δύο φορές. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο.
Η ΕΕ έθεσε έναν μη δεσμευτικό στόχο να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία το 2022. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη έχουν κάνει ελάχιστα για να διαφοροποιηθούν και οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν πέρυσι.
Το μπλοκ των 27 μελών αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της εξισορρόπησης της ενεργειακής ασφάλειας με ταυτόχρονη μείωση των τιμών ώστε να διατηρήσει τις βιομηχανίες του ανταγωνιστικές σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ενεργειακό κόστος είναι πολλές φορές χαμηλότερο.
2ετής παράταση του κανονισμού για τις αποθήκες αερίου της ΕΕ
Η Κομισιόν ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα 2ετής παράταση των στόχων για την αποθήκευση φυσικού αερίου, με ορισμένους επικριτές να λένε ότι οι στόχοι κινδυνεύουν να ανεβάσουν τις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και θα πρέπει να γίνουν ευέλικτοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός για την τροφοδοσία των σπιτιών και των επιχειρήσεων της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Σε έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου (COM/2025/98), η οποία επίσης εγκρίθηκε σήμερα, τονίζεται ότι ο κανονισμός έχει διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, μειώνοντας τους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού, επιτρέποντας στην ΕΕ να προωθήσει τις προσπάθειες για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη