Η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 60% έως το 2040, κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης και των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών στις βαριές βιομηχανίες και τις μεταφορές, ανέφερε η Shell σε ετήσια έκθεση την Τρίτη.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε καθαρότερα καύσιμα. Η βιομηχανία προβλέπει ότι η ζήτηση LNG θα φθάσει μεταξύ 630 και 718 εκατομμυρίων τόνων ετησίως έως το 2040, ανέφερε η Shell στην ετήσια προοπτική της για το 2025 για το LNG.

Η τελευταία άποψη του μεγαλύτερου εμπόρου υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο είναι υψηλότερη από την περσινή πρόβλεψη, η οποία τοποθετούσε την παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2040 στα 625 έως 685 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

«Οι αναβαθμισμένες προβλέψεις δείχνουν ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση και την ψύξη, τη βιομηχανία και τις μεταφορές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε ο Tom Summers, ανώτερος αντιπρόεδρος της Shell για το μάρκετινγκ και το εμπόριο LNG.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, και η Ινδία αυξάνουν την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις υποδομές που σχετίζονται με το φυσικό αέριο για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, πρόσθεσε η Shell.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθούν φέτος, καθώς τα σχέδια τόνωσης της οικονομίας αυξάνουν τη βιομηχανική ζήτηση, αν και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη.

Η Κίνα είδε συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας από αγωγούς, ύψους 131,69 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2013. Από αυτόν τον όγκο, οι 76,65 εκατομμύρια τόνοι ήταν υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα τελωνειακά της στοιχεία.

Στην Ινδία, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 60% μεταξύ 2023 και 2030, διπλασιάζοντας την ανάγκη της χώρας για εισαγωγές LNG, καθώς η εγχώρια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί πολύ πιο αργά από τη ζήτηση.

Ενώ ο νέος πληθυσμός και η οικονομική ανάπτυξη οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στις αναδυόμενες αγορές της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, η εγχώρια παραγωγή στις εν λόγω αγορές αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα 15 χρόνια έως και κατά 50 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που ισοδυναμεί με λιγότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο για εξαγωγές, αναφέρει η έκθεση.

Πλευρά προσφοράς

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, ιδίως στην Ασία, αναμένεται να διατεθούν περισσότεροι από 170 εκατομμύρια τόνοι νέας προσφοράς LNG έως το 2030, δήλωσε η Shell. Τα χρονοδιαγράμματα έναρξης λειτουργίας των νέων έργων LNG, ωστόσο, είναι αβέβαια, δήλωσε η Shell.

Αρκετά έργα LNG έχουν σημειώσει καθυστερήσεις τα τελευταία δύο χρόνια λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, ρυθμιστικών εμποδίων, ελλείψεων εργατικού δυναμικού και συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθυστερώντας τη διαθεσιμότητα περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων νέου εφοδιασμού LNG, το μέγεθος των εισαγωγών LNG της Ινδίας, μέχρι το 2028.

Το 2024, το παγκόσμιο εμπόριο LNG αυξήθηκε μόνο κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε 407 εκατομμύρια τόνους λόγω των περιορισμών στην ανάπτυξη νέου εφοδιασμού, σηματοδοτώντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση έδειξε ότι η αναμενόμενη προσφορά κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν μεταξύ 7 και 20 εκατομμυρίων τόνων, αλλά υπολείπεται ακόμη και του χαμηλότερου άκρου του εύρους των προβλέψεων.

Διαβάστε ακόμη