Περαιτέρω μείωση σημείωσε το TTF σήμερα, πέφτοντας στα 45,96 ευρώ ανά MWh. Αυτή η μείωση συνιστά πτώση 3,10% εντός της ημέρας και μεταφράζεται σε 1,47 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα το TTF, δείκτης για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είχε φτάσει σχεδόν στα 59 ευρώ, σε υψηλό επίπεδο διετίας. Όπως αναφέρει το trading economics, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο παραμένουν ασταθή, καθώς οι έμποροι αξιολογούν την επείγουσα ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα, σε σύγκριση με τις ελπίδες για σταθεροποίηση της αγοράς. Με τα αποθέματα στο 43%, η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για 90% πληρότητα έως τον Νοέμβριο καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.
Ως απάντηση, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν προτείνει χαλάρωση των απαιτήσεων αποθήκευσης, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και τη μείωση της πίεσης στον βραχυπρόθεσμο εφοδιασμό. Επιπλέον, ο θερμότερος καιρός και η αυξημένη εισαγωγή LNG έχουν συμβάλει στη μείωση των αποσύρσεων, ωστόσο η προσφορά παραμένει περιορισμένη, καθώς η δημιουργία νέων υποδομών LNG δεν αναμένεται πριν από το 2026. Παράλληλα, η αβεβαιότητα σχετικά με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζεται, ενώ, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια μόνιμη λύση παραμένει αβέβαιη.
Η ενεργειακή ανασφάλεια της Ευρώπης και το φυσικό αέριο
Η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντική ενεργειακή ανασφάλεια, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την προμήθεια φυσικού αερίου παραμένει έντονη. Παρά την προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η ήπειρος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς προμηθευτές, καθιστώντας την ευάλωτη σε γεωπολιτικές εντάσεις και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Ρωσία, παραδοσιακός βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου, επιδεινώνοντας την αβεβαιότητα. Παράλληλα, η μεταβαλλόμενη στάση των ΗΠΑ και η πιθανότητα αλλαγών στη στρατηγική υποστήριξης της Ουκρανίας δημιουργούν περαιτέρω αμφιβολίες για τη σταθερότητα των ενεργειακών αγορών.
Επιπλέον, αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει βήματα προς την ανάπτυξη νέων ενεργειακών υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί LNG και αγωγοί, αυτά τα έργα απαιτούν χρόνο και υψηλές επενδύσεις. Μέχρι να ολοκληρωθούν, η Ευρώπη παραμένει εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις τιμών, καιρικές συνθήκες και απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Διαβάστε ακόμη