Το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει στους τομείς του υδρογόνου και του Cabron Capture Usage and Storage (CCUS), μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας επιβεβαίωσαν οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο, στο περιθώριο της EGYPES (Egypt Energy Show) 2025. Ανάμεσα στις επαφές που είχαν στελέχη του ΔΕΣΦΑ ήταν με στελέχη της World Bank με στόχο τη χρηματοδότηση υποδομών για υδρογόνο και έργα αποθήκευσης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που η World Bank ζητούσε την εφαρμογή μιας ατζέντας δράσης για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης καθαρού υδρογόνου ως φορέα ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το ενδιαφέρον που υπάρχει για την τεχνολογία Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (Cabron Capture Usage and Storage) διαπιστώθηκε και στις επαφές που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, κ. Karim Badawi, οι οποίοι υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης που εστιάζει και ενισχύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου, στο πεδίο αυτό.
Χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli είχε συνάντηση με το Yassin Mohamed, Διευθύνων Σύμβουλος της Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS). Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας που υπογράφηκε, πριν λίγους μήνες, μεταξύ της EGAS και του ΔΕΣΦΑ, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη προηγμένων λύσεων δέσμευσης άνθρακα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Αιγύπτου για μείωση των εκπομπών και ενίσχυση της βιωσιμότητας. Οι συζητήσεις κάλυψαν επίσης την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο ο ΔΕΣΦΑ και ο GASCO, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Αιγύπτου είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και σε έργα που προωθούν την πράσινη ενέργεια όπως έργα υδρογόνου και CCUS, αλλά και σε έργα για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών CCUS και την ενσωμάτωση ανανεώσιμης ενέργειας. Επίσης, βασικό στοιχείο των δύο διαχειριστών ήταν η ενίσχυση των υποδομών για το LNG, όπως είναι η αποθήκευση, η επαναεριοποίηση και η μεταφορά, καθώς η σημαντική εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση τερματικών σταθμών και έργων επαναεριοποίησης LNG (Τερματικός Σταθμός LNG Ρεβυθούσας) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού LNG της GASCO.
Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, με αφορμή τις συζητήσεις στο EGYPES (Egypt Energy Show) 2025 επισημάνθηκε η αυξημένη δυναμική που αποκτά η Μεσόγειος, με την Ελλάδα να αποκτά σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενώ αναδείχτηκε και ο ρόλος της Κύπρου. Αποκορύφωμα άλλωστε των συναντήσεων της κυπριακής αντιπροσωπείας, ήταν οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν στο Κάιρο, σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη» και το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Επίσης, από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο διαπιστώθηκε η θέληση της Αιγύπτου να αξιοποιήσει νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια να επεκτείνει τις δραστηριότητες της. Παράλληλα, από στελέχη της αγοράς τονίστηκε η ανάγκη οι επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να είναι αποδοτικές, προσθέτοντας την ανάγκη να υπάρχει μια αξιόπιστη ενέργεια.
Σε συνέντευξη της στο Energy Connects η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli ανέφερε πως τους τελευταίους 12-18 μήνες «βλέπει» μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση και πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις στην ενεργειακή μετάβαση και στο ότι υπάρχει πολύ βαθιά κατανόηση του γεγονότος ότι σήμερα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες». Σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια του εφοδιασμού και την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας η κα Galli ανέφερε πως «βλέπουμε σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα πολύ σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου το περασμένο έτος άνω του 30%. Και αυτό οφειλόταν κυρίως στην αυξημένη χρήση ενέργειας».
Διαβάστε ακόμη