Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, καθώς και η TotalEnergies, υπέγραψαν σήμερα στο Κάιρο τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Κυβέρνησης (Host Government Agreement) για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού οικοπέδου Cronos Block 6, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eni.

Ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέστησαν στην υπογραφή, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την εναρκτήρια τελετή του EGYPES, της κορυφαίας ενεργειακής εκδήλωσης στην Αίγυπτο.

Συμφωνία-ορόσημο για τον ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ENI, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καθιέρωση ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές υδρογονανθράκων της Αιγύπτου και καθιστώντας την Κύπρο παραγωγό και εξαγωγέα φυσικού αερίου. Καθορίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη του κοιτάσματος Cronos, που βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου. Το αέριο θα μεταφέρεται και θα επεξεργάζεται στις εγκαταστάσεις του Zohr, πριν υγροποιηθεί στο εργοστάσιο Damietta LNG και εξαχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την έγκαιρη εισαγωγή του κυπριακού αερίου στην αγορά, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού. Το έργο αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών της εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι βασικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η Αίγυπτος και η Κύπρος επιβεβαιώνουν τους ρόλους τους στον αναδυόμενο ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου, που αναμένεται να διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου στο προσεχές μέλλον».

Τα κοιτάσματα και η παρουσία της Eni σε Κύπρο και Αίγυπτο

Το κοίτασμα Cronos ανακαλύφθηκε το 2022 και αξιολογήθηκε περαιτέρω το 2024, με τα εκτιμώμενα αποθέματά του να ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF). Επιπλέον, το Block 6 περιλαμβάνει πρόσθετους δυνητικούς πόρους που βρίσκονται υπό εξερεύνηση και αξιολόγηση, μεταξύ των οποίων και το κοίτασμα Zeus, που ανακαλύφθηκε το 2022. Η Eni δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2013. Διαθέτει το 50% του Block 6, ενώ επίσης διαχειρίζεται το Block 8 και συμμετέχει στα Block 7 και 11. Στην Αίγυπτο, η Eni έχει παρουσία από το 1954 και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της χώρας, με ημερήσια παραγωγή περίπου 280.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου το 2024. Η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της IEOC και κατέχει το 50% του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου Damietta LNG.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα το energygame.gr είχε αναφέρει τα εξής:

Η πολιτική βούληση για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της υπογραφής Συμφωνίας και Μνημονίου Συναντίληψης στο Κάιρο. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο πλαίσιο της ενεργειακής έκθεσης EGYPES 2025 και αποσκοπούν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική», υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου. «Οι συμφωνίες αυτές αλλάζουν τα δεδομένα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος ανοίγουν νέο δρόμο, αποδεικνύοντας πως είναι αξιόπιστοι και προβλέψιμοι εταίροι».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι καλωσόρισε θερμά τον Κύπριο ομόλογό του, επισημαίνοντας την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών. Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης που αφορούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζονται ως ορόσημα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο, υπεγράφησαν σήμερα στο Κάιρο, στην παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών.

Οι νέες σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο Κάιρο, τόσο σε επίπεδο Μνημονίου Συναντίληψης για την εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» όσο και σε επίπεδο Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας για την ανάπτυξη του Τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν κομβικό βήμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας και του Μνημονίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έγινε στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης EGYPES 2025, με τη συμμετοχή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και των αδειούχου  (Chevron Cyprus Limited, NewMed EnergyLP, BG Cyprus Limited) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Με το Μνημόνιο, διαμορφώνεται το πλαίσιο για αποτελεσματική εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα.

Ακολούθως, υπεγράφη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο με το οποίο η αδειοδοτημένη κοινοπραξία (ΕΝΙ/TOTAL), αλλά και η Αίγυπτος ως η Φιλοξενούσα Xώρα, θα εργαστούν από κοινού για την εμπορευματοποίηση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός του τεμαχίου (Κρόνος, Ζευς, Καλυψώ).

Η ουσία αυτών των συμφωνιών δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά διευρύνει τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιφερειακή σταθερότητα και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνολικά, οι δύο αυτές συμφωνίες σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσει τη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, με τη συμμετοχή καταξιωμένων διεθνών ενεργειακών εταίρων, να ενδυναμώσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον Κύπριο πολίτη, με στόχο την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών ηλεκτρισμού και τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας.

Τι συζητήθηκε για τη Γάζα

Οι ηγέτες ασχολήθηκαν επίσης με την εξελισσόμενη κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, επανεξετάζοντας τις εντατικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με ανάρτηση του Petroleum Today Magazine στο Linkedin.

Ο Πρόεδρος αλ Σίσι επιβεβαίωσε την ακλόνητη αφοσίωση της Αιγύπτου στην εκτέλεση της συμφωνίας για τη Γάζα στις τρεις φάσεις της, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η συνάντηση διερεύνησε επίσης τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου να διευκολύνει και να επεκτείνει την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, ενώ παράλληλα εξασφάλισε τη διαρκή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε για το ολοκληρωμένο όραμα της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της παρουσίας των Παλαιστινίων στη γη τους χωρίς αναγκαστική εκτόπιση.

Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, παραμένει ο μοναδικός βιώσιμος δρόμος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι τόνισαν τη σημασία της διαφύλαξης της σταθερότητας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, του Λιβάνου και της Λιβύης, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τη διατήρηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη