Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν σχεδιάζει να συμπεριλάβει ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου (πλαφόν) στην επερχόμενη στρατηγική της για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν, διαψεύδοντας τις φήμες που ισχυρίζονταν ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εξετάζει τέτοιο μέτρο.

Μια πρόταση για τον περιορισμό της τιμής των εισαγωγών φυσικού αερίου «δεν είναι στα χαρτιά» για τα επερχόμενα πράσινα βιομηχανικά σχέδια της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Politico και διατήρησε την ανωνυμία του.

Η διάψευση ήρθε αφού οι έμποροι ενέργειας της Ευρώπης και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συζήτηση ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να επιστρέψουν στο έκτακτο μέτρο για την τιμή του φυσικού αερίου. Μάλιστα, την Τρίτη, 11 βιομηχανικοί όμιλοι – μεταξύ των οποίων οι Energy Traders Europe, Eurogas και η Διεθνής Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου – έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) εκφράζοντας τις «έντονες ανησυχίες» τους γύρω από την κίνηση αυτή.

Κάτι τέτοιο θα είχε «εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο», ανέφεραν, υποστηρίζοντας ότι θα υπονόμευε την αξιοπιστία της Ευρώπης ως πελάτη φυσικού αερίου και θα μετατόπιζε τις συναλλαγές εκτός του μπλοκ.

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ συμφώνησαν για πρώτη φορά για το ανώτατο όριο, το οποίο θεωρητικά θέτει ένα ανώτατο όριο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Όμως το μέτρο, το οποίο έληξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι τιμές δεν έφτασαν ποτέ το απαιτούμενο όριο.

Το Clean Industrial Deal

Η συζήτηση για την αναβίωση του ανώτατου ορίου έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στις 26 Φεβρουαρίου μια μεγάλη στρατηγική για τη διάσωση των προβληματικών βιομηχανιών του μπλοκ που έχουν βαρύτητα στον άνθρακα, η οποία ονομάζεται Clean Industrial Deal (Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία). Μέρος αυτής της συμφωνίας θα περιλαμβάνει ένα νέο «σχέδιο δράσης για την προσιτή ενέργεια» που θα καθορίζει μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εταιρείες ενέργειας φοβούνται ότι το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου θα είναι μεταξύ αυτών των μέτρων. Δύο στελέχη της βιομηχανίας που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι το υπουργικό συμβούλιο της επικεφαλής της ΕΕ για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, Τερέζα Ριμπέρα ήθελε να το συμπεριλάβει στο σχέδιο. Η Ριμπέρα, πρώην υπουργός Ενέργειας στην Ισπανία, ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της πρότασης για το ανώτατο όριο τιμών το 2022. Εκπρόσωπος της Ριμπέρα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν εκτοξευθεί και πάλι, η συζήτηση αυτή αποκτά νέα επείγουσα σημασία. Η ζήτηση είναι αυξημένη εν μέσω του ψύχους, ενώ η Ευρώπη έχασε πρόσφατα και το ρωσικό αέριο που έρχεται μέσω της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα, τα συμβόλαια αναφοράς φυσικού αερίου της ΕΕ αυξήθηκαν στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Θα ήταν πιο έξυπνο για την Επιτροπή να εξετάσει τις προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου αντί να επιμείνει στα μέτρα κρίσης του 2022», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ σε μια προεπισκόπηση της πολιτικής αντίδρασης που πιθανόν θα δεχθεί η κίνηση αυτή.

Η συζήτηση προκαλεί επίσης ανησυχία σε χώρες που προηγουμένως υποστήριζαν το μέτρο. «Εάν ο μηχανισμός επαναπροσδιοριζόταν λίγο, θα μπορούσε να υπάρξει όφελος – αλλά με τεράστιο κίνδυνο οι φορτωτές [υγροποιημένου φυσικού αερίου] να μεταφέρουν απλώς LNG στην Ασία», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένα νέο ανώτατο όριο τιμών θα εγείρει επίσης ακανθώδη νομικά ζητήματα.

Το προηγούμενο μέτρο ψηφίστηκε ως νομοθεσία έκτακτης ανάγκης με περιορισμένο χρόνο, όταν οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 340 ευρώ ανά MWh τον Αύγουστο του 2022. Η υιοθέτηση μιας παρόμοιας προσέγγισης τώρα θα ήταν νομικά δύσκολη, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, δεδομένου ότι «δεν βρισκόμαστε πλέον σε κρίση», πράγμα που σημαίνει ότι «θα πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τις επιλογές».

Αντ’ αυτού, η Επιτροπή θα έπρεπε πιθανότατα να προτείνει το ανώτατο όριο τιμών ως τυπική νομοθεσία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας στο Politico.

Διαβάστε ακόμη