Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη χρήση φυσικού αερίου ως μέσο πληρωμής για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, ως εναλλακτική λύση στις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων που καθυστερούν λόγω των κυρώσεων. Η Ρωσία πρότεινε στην Τουρκία να αναλάβει μέρος του κόστους κατασκευής του έργου των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Akkuyu από την κρατική εταιρεία Rosatom, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές. Η Rosatom θα κατέβαλε το ισόποσο σε ρούβλια στον εξαγωγέα φυσικού αερίου Gazprom PJSC, ο οποίος με τη σειρά του θα το αφαιρούσε από τον μηνιαίο λογαριασμό εισαγωγών καυσίμου της Άγκυρας.

Η προτεινόμενη ανταλλαγή θα αποτελούσε εναλλακτική λύση στις συμβατικές διεθνείς τραπεζικές μεταφορές από τη Ρωσία προς την Τουρκία, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτήσει το μεγαλεπήβολο έργο. Ούτε η Rosatom, ούτε η Gazprom, ούτε το ίδιο το έργο του Akkuyu υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά οι πληρωμές από και προς τη Ρωσία αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες καθυστερήσεις, καθώς οι ξένες τράπεζες φοβούνται την έκθεσή τους σε αμερικανικές κυρώσεις, ιδίως από τον Ιούνιο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους περιορισμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με τη ρωσική πολεμική οικονομία.

Δημιουργικοί τρόποι της Ρωσίας για να παρακάμψει τις κυρώσεις

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη των δημιουργικών τρόπων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της να απομονώσουν τη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δείχνει επίσης πώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν επηρεάσει ένα εμβληματικό ενεργειακό έργο στην Τουρκία, έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που προσπαθεί να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι πληρωμές της Τουρκίας στη Ρωσία για φυσικό αέριο κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 300 και 800 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατανάλωση, ανέφερε μία από τις πηγές. Η Rosatom και το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Gazprom δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στο έργο Akkuyu

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος, ότι οι ΗΠΑ πάγωσαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικές πληρωμές προς την Τουρκία για το Akkuyu το 2024, υποψιαζόμενες ότι οι μεταφορές κεφαλαίων χρησιμοποιούνταν για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η Rosatom δήλωσε στην εφημερίδα ότι αναμένει την επίλυση του ζητήματος των “αδίκως παρακρατηθέντων κεφαλαίων λόγω της επιρροής τρίτων μερών”. Το Akkuyu, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, έχει ήδη καθυστερήσει πολλές φορές. Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες των 4.800 MW ενδέχεται να μετατεθεί για το 2026 αντί του προγραμματισμένου 2025, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Η Rosatom είχε ήδη αναγκαστεί να αναζητήσει εναλλακτικά εξαρτήματα από την Κίνα για το έργο, αφού η αρχική συμφωνία με τη γερμανική Siemens Energy AG ακυρώθηκε λόγω των αμερικανικών ελέγχων στις εξαγωγές.

Ο ρόλος της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, καλύπτοντας το 42% των συνολικών εισαγωγών της χώρας το 2023, σύμφωνα με την Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς. Η Τουρκία εξασφάλισε εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αέριο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον τραπεζικό βραχίονα της Gazprom.

Όταν ολοκληρωθεί, το Akkuyu αναμένεται να καλύπτει το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Η Άγκυρα επιδιώκει να κατασκευάσει δύο ακόμη μεγάλα εργοστάσια καθώς και μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, ώστε να φτάσει συνολικά τα 20.000 MW πυρηνικής ισχύος έως το 2050, ενώ έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για τα έργα αυτά.

Διαβάστε ακόμη