Ταχύτερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος άδειασαν οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ, λόγω του ψυχρότερου χειμώνα, γεγονός που θέτει στο τραπέζι τη χαλάρωση των στόχων αποθήκευσης. Ενισχυτικό ρόλο στα σενάρια χαλάρωσης των ευρωπαϊκών στόχων αποθήκευσης παίζει και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και λόγω και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης TTF του Άμστερνταμ, το οποίο καθορίζει την τάση για τα ευρωπαϊκά επίπεδα τιμών, έκλεισε την Πέμπτη στα 54,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο που έχει σημειώσει από τον Ιανουάριο του 2023. Την περασμένη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, το TTF κινήθηκε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, σκαρφαλώνοντας κατά διαστήματα πάνω από τα 55 ευρώ ανά MWh.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου αδειάζουν ταχύτερα από το αναμενόμενο. Ο βαθμός πλήρωσής τους ανέρχεται στο 51%, δηλαδή 18% κάτω από το περσινό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν επίσης περισσότερο φυσικό αέριο για θέρμανση λόγω του ψυχρότερου χειμώνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Η ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη», σύμφωνα με σχόλιο της UBS για την αγορά που έγραψε ο Nayoung Kim και άλλοι. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση απόσυρσης, το επίπεδο πλήρωσης στο τέλος του χειμώνα είναι πιθανό να είναι περίπου 40%, δηλαδή 15% χαμηλότερο από ό,τι το 2024. Επομένως, η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για αποθήκευση 90 τοις εκατό μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν να χαλαρώσουν τους κανονισμούς για το φυσικό αέριο
Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση το καλοκαίρι κοστίζουν σήμερα σχεδόν πέντε ευρώ ανά MWh περισσότερο από τα χειμερινά συμβόλαια. Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο και δείχνει πόσο σφιχτή είναι η αγορά. Αυτό καθιστά την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα ασύμφορη για τους εμπόρους. Για τον λόγο αυτό, μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, έχουν πραγματοποιήσει ανεπίσημες συνομιλίες για τη χαλάρωση των στόχων αποθήκευσης φυσικού αερίου μετά το 2025, ανέφερε το Bloomberg.
Οι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι απαιτούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022 για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο διαθέσιμο κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων, ενώ λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο εμπειρογνώμονας του Bloomberg σε θέματα ενέργειας Javier Blas πιστεύει επίσης ότι δεν είναι καλή ιδέα να μην αναπληρωθούν οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου. «Οι κίνδυνοι να κάνουμε λάθος και να εξαντληθεί το φυσικό αέριο ξεπερνούν το κόστος της αναπλήρωσης των αποθεμάτων- η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», σχολιάζει.
Επί δύο χρόνια, η Ευρώπη αυταπατήθηκε ότι είχε λύσει το πρόβλημα του φυσικού αερίου, επικρίνει ο εμπειρογνώμονας. Είχε ερμηνεύσει την πτώση της ζήτησης, η οποία προκλήθηκε από έναν συνδυασμό κακών καιρικών συνθηκών και την καταστροφική αποβιομηχάνιση ως στρατηγική επιτυχία. Ο Blas προειδοποιεί: «Χρειάστηκε μόνο ένας κανονικός χειμώνας -όχι ένας κρύος- για να αποκαλυφθεί η ευθραυστότητα της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης στα αποθέματα φυσικού αερίου».
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο μεταφερόταν μέσω αγωγού μέσω της Ουκρανίας. Η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία ρύθμιζε τις ρωσικές προμήθειες μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας προς την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, έληξε στο τέλος του έτους. Οι προμήθειες αυτές εξακολουθούσαν να καλύπτουν το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Η ΕΕ αντικαθιστά τη μείωση των ρωσικών προμηθειών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία με εισαγωγές από τη Νορβηγία και προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί με τους πελάτες της Ασίας για τις προμήθειες αυτές: Το LNG μεταφέρεται με πλοία και μπορεί εύκολα να παραδοθεί στον πλειοδότη. Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου είναι πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις απ’ ό,τι τις ημέρες που η Ευρώπη αγόραζε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς.
Διαβάστε ακόμη