«Η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα». Αυτή ήταν η θέση του Mehmet Ogutcu, CEO της Global Resources και Πρόεδρος του London Energy Club στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit. «Παρά την τεράστια διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει πετύχει η Ελλάδα, το 80% της συνολικής ενεργειακής της κατανάλωσης εξακολουθεί να προέρχεται από υδρογονάνθρακες», ανέφερε. Και συμπλήρωσε πως το 37% της ηλεκτροπαραγωγής εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα, όπως και για την Τουρκία.

Οι τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές που δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις. Ο Ogutcu αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν την περιοχή, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι φιλοδοξίες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και οι επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόπειρα επίθεσης με drone στον αγωγό Blue Stream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας ότι τέτοια περιστατικά επηρεάζουν άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. «Οι διαταραχές στην ενεργειακή αλυσίδα εφοδιασμού δεν επηρεάζουν μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και τους γείτονες τους», υπογράμμισε.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι διαταραχές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές της ενέργειας και να αυξήσουν την εξάρτηση από ακριβότερες πηγές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ο Ogutcu τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αποκλειστικά θέμα εθνικής πολιτικής, αλλά απαιτεί περιφερειακή συνεργασία και διεθνή συντονισμό για την προστασία κρίσιμων υποδομών και την εξασφάλιση της σταθερότητας στην παροχή ενέργειας.

Η Αναγέννηση της Πυρηνικής Ενέργειας και η Παρακμή της Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή

Προβλέποντας τις τάσεις της επόμενης δεκαετίας, ο Ogutcu ανέφερε ότι θα υπάρξει έντονη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, ακόμα και σε χώρες που είχαν εγκαταλείψει την τεχνολογία αυτή, όπως η Γερμανία. «Με τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια είναι πιθανή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα χάσει έδαφος, καθώς η Ευρώπη δυσκολεύεται να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. «Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την Πράσινη Συμφωνία και την καθαρή ενέργεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Η Πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία και η επιρροή της στη Μεσόγειο

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ogutcu, προχωράει στην κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου από τη ρωσική Rosatom στη Μεσόγειο, ισχύος 4 GW. Άλλα δύο εργοστάσια βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. «Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας θα έχει συνέπειες για τους γείτονες, απαιτώντας στενή συνεργασία και διαβούλευση», τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της αν δεν αντιμετωπίσει την περιοχή ως προτεραιότητα.

Η Τεχνολογική Επανάσταση

Ο Ogutcu επισήμανε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, θα αλλάξουν ριζικά το ενεργειακό τοπίο. «Ο ρυθμός των εξελίξεων είναι πλέον τόσο ταχύς που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά. Η ταχύτητα αυτή καθιστά την τεχνολογία έναν πιθανό αποσταθεροποιητικό παράγοντα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες σε υφιστάμενες αγορές και ενεργειακές δομές.

Τέλος, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση ενεργειακών έργων. «Η διπλωματία από μόνη της δεν αρκεί. Οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που θα επενδύσουν στις υποδομές. Χωρίς τη συμμετοχή τους, και χωρίς την υποστήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη