Σε μια πλήρη αντιστροφή της περσινής εικόνας εξελίσσεται η νέα χρονιά σε σχέση με τα φορτία που κατευθύνονται προς τη Ρεβυθούσα. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών. Έτσι, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά όπου το LNG ήταν εκτοπισμένο, με το ρωσικό αέριο που ερχόταν στην Ελλάδα, μέσω αγωγών, να έχει κυρίαρχη θέση πλέον η κατάσταση μοιάζει να είναι διαφορετική.

Κεντρικό ρόλο για την περσινή εικόνα διαδραμάτιζε η τιμή του ρωσικού αερίου. Αντιθέτως, φέτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ η Ρεβυθούσα, τον Ιανουάριο, ήταν fully booked από φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, όταν ένα χρόνο πριν γινόντουσαν ακυρώσεις φορτίων και όλα αυτά βέβαια με φόντο τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Πηγές του ΔΕΣΦΑ επισημαίνουν πως η πρακτική αξία του Κάθετου Διαδρόμου αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι ανάγκες της Κεντρικής Ευρώπης είναι μεγάλες. Με την Ευρώπη να βρίσκεται εν μέσω χειμώνα, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση, οι αποθήκες φυσικού αερίου «αδειάζουν». Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (UGS) στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σε περίπου 53%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για μια συνθήκη ανησυχίας, εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων, ενώ «βλέπουν» αύξηση των τιμών, αλλά σε ήπια επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των ευρωπαίων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, σε σχέση με τον Κάθετο Διάδρομο. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν το στοίχημα της Ελλάδας είναι να αποτελέσει ένα gas hub στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ήδη διαθέτει δύο terminal σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η 6η Σύνοδος Κορυφής LNG της Βουδαπέστης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι επενδύσεις σε υποδομές, η συνδεσιμότητα και οι δυνατότητες αποθήκευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διασυνοριακή ενεργειακή συνδεσιμότητα.

Παράλληλα, οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ του Vladimir Malinov, πρώην υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, και του Péter Szijjártó, Υπουργού Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης. Στη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία των έργων που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, με τη Βουλγαρία να επιβεβαιώνει τον κεντρικό της ρόλο στο έργο του κάθετου διαδρόμου αερίου.

Να σημειωθεί πως σε συμμόρφωση με τη Συμφωνία Διασύνδεσης μεταξύ της FGSZ Ltd. και της Σλοβακικής Eustream a.s. αναμένεται να αυξηθεί από τον ερχόμενο Απρίλιο η χωρητικότητα στο σημείο διασύνδεσης Vel’ké Zlievce/Balassagyarmat από 2,63 bcma σε 3,5 bcma. Η σταθερή αύξηση της χωρητικότητας που πρόκειται να εφαρμοστεί στο σημείο διέλευσης των συνόρων Σλοβακίας-Ουγγαρίας αποτελεί σημαντικό μέρος του κάθετου διαδρόμου.

Να σημειωθεί επίσης πως μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, Ουγγαρία και Σλοβακία παίρνουν μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου μέσω του turkstream. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως θα υπάρξει ενδιαφέρον στην Ευρώπη από εταιρίες με στόχο να κερδίσουν χωρητικότητα στον turkstream, στο πλαίσιο της προσπάθειας να «γεμίσουν» οι αποθήκες αερίου.

Διαβάστε ακόμη