Το εναρκτήριο λάκτισμα για το επόμενο -και πολλά υποσχόμενο- κεφάλαιο που ανοίγει στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σε νέες θαλάσσιες περιοχές μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό κολοσσό Chevron αναμένεται σήμερα (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου). Και τούτο διότι αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκκινήσει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο μπλοκ «Νότια Πελοπόννησος». Εξέλιξη που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, δηλώνοντας ότι τόσο ο διαγωνισμός όσο και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μπλοκ θα είναι έτοιμα μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Υπουργική Απόφαση που θα υπογράφει ο κ. Σκυλακάκης θα εξειδικεύονται οι όροι της σύμβασης μίσθωσης και οι συντεταγμένες του μπλοκ που θα έχει έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Στο κάδρο θα μπει και το μικρότερο μπλοκ Α2 για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ηelleniq Energy, στην οποία δρομολογείται η παραχώρηση των δικαιωμάτων εν είδει ανταλλάγματος για την επιστροφή μέρους του «μπλοκ 10» πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έκταση που απελευθερώνεται από την ελληνική εταιρεία θα περιληφθεί στο υπό δημιουργία Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της προκήρυξης του διαγωνισμού σηματοδοτεί την έναρξη του διαγωνισμού και της προθεσμίας των 90 ημερών κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να εμφανιστεί μόνο η Chevron που εκδήλωσε μη δεσμευτικό ενδιαφέρον πριν αρχίσει η επίσημη διαδικασία. Αφού κατατεθεί η προσφορά (ή οι προσφορές, εάν εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την ΕΔΕΥΕΠ, η κατάρτιση και υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης με τον ανάδοχο- παραχωρησιούχο και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα βήματα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και να έχει «εγκατασταθεί» η Chevron ως παραχωρησιούχος για να ξεκινήσει τις έρευνες.
Όσον αφορά στους χρόνους της πρώτης φάσης των ερευνών (συλλογή σεισμικών δεδομένων) από τα οποία θα κριθεί εάν αυτές θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση (διερευνητική γεώτρηση), υπάρχει το προηγούμενο της Exxon Mobil, του έτερου αμερικανικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στο ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων (στα θαλάσσια μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης), η οποία έγινε λειτουργός των δυο οικοπέδων το καλοκαίρι του 2022 (σε συνέχεια της αποχώρησης των Γάλλων της Total από το τριμερές τότε σχήμα μαζί με Exxon και Helleniq Energy). Λίγους μήνες αργότερα -στο τέλος του 2022- ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί, με την Exxon να βρίσκεται προ της λήψης της απόφασης για διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης που προσδοκάται να ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Τα αποτελέσματα των κινήσεων αυτών δεν μπορούν να προεξοφληθούν, είναι όμως βέβαιο -όπως επισημαίνεται από αρμόδια χείλη- ότι η ταυτόχρονη παρουσία δυο παγκόσμιων κολοσσών του upstream στην ίδια περιοχή -καθώς τα δυο μπλοκ της Κρήτης και η Νότια Πελοπόννησος εφάπτονται και ανήκουν στη ίδια γεωλογική λεκάνη- εντείνει τον ανταγωνισμό και τις πιθανότητες για θετική έκβαση που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Διαβάστε ακόμη