Η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να αυξάνεται ετησίως έως το 2050, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τις προηγούμενες προβλέψεις, λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης του 2022. Η Energy Intelligence προβλέπει ότι η ζήτηση LNG θα αυξηθεί κατά 3,1% ετησίως από το 2023-2040, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της για 3,3%. Από το 2023-2050, η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 2,4% ετησίως, με την ισχυρότερη αύξηση (4,4%) από το 2023-2030 και βραδύτερη αύξηση (λίγο πάνω από 1%) από το 2040-2050.

Η Ασία θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της ζήτησης LNG, με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ταϊβάν να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 58% των εισαγωγών LNG έως το 2050, από 34% το 2023. Παρά την τελική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ, οι βραχυπρόθεσμες εισαγωγές LNG στην περιοχή αναμένεται να κορυφωθούν και πάλι πριν από το 2030, λόγω της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών από το 2022. Η Πολωνία αναμένεται να ηγηθεί της αύξησης της ευρωπαϊκής ζήτησης LNG, καθώς μεταβαίνει από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα κύμα νέας δυναμικότητας υγροποίησης, συνολικού ύψους περίπου 218 εκατομμυρίων τόνων, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μεταξύ 2026-2030, αναμένεται να ωθήσει τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση. Οι επεκτάσεις της δυναμικότητας υγροποίησης στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχυνθούν υπό ένα ευνοϊκότερο ρυθμιστικό περιβάλλον υπό τη νέα διοίκηση Τραμπ. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις λόγω πληθωρισμού, δικαστικών διενέξεων και οικονομικών εμποδίων θα μπορούσαν να μετατοπίσουν περαιτέρω τα χρονοδιαγράμματα πλεονάσματος. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η υπερπροσφορά θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη νέων έργων.

Οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου λόγω του πλεονάσματος προσφοράς αναμένεται να τονώσουν τη ζήτηση και να αυξήσουν τη δραστηριότητα σύναψης συμβάσεων. Οι αγοραστές είναι πιθανό να διαπραγματευτούν ευνοϊκότερους όρους, όπως χαμηλότερες κλίσεις αναπροσαρμογής του πετρελαίου, αποφεύγοντας παράλληλα τις μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι χαμηλότερες τιμές μετά το 2026 θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν νέες αγορές εισαγωγής LNG, ιδίως στην Αφρική, όπου το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα αναδύονται ως αναπτυσσόμενες αγορές. Ωστόσο, οι αγορές αυτές αναμένεται να κορυφωθούν και να φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, θα δει συνεχή αύξηση της ζήτησης λόγω των χαμηλότερων τιμών, της πολιτικής στήριξης και της προβλεπόμενης αύξησης του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Power of Siberia-2, ο οποίος θα προμηθεύει 50 δισ. κυβικά μέτρα/έτος ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ενώ το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες εισαγωγές LNG θα συρρικνωθεί στο 8% έως το 2050, θα δει θύλακες ανάπτυξης σε συγκεκριμένες αγορές. Συνολικά, η ζήτηση LNG θα επωφεληθεί από τη μείωση των τιμών και την αύξηση της προσφοράς, παρά τους αντίθετους ανέμους, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Διαβάστε ακόμη