Προβληματισμό προκαλεί στους παράγοντες της αγοράς το άλμα 7% στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας που κατεγράφη χθες (Δευτέρα 13 Ιανουαρίου), οδηγώντας το spot συμβόλαιο στα 48 ευρώ/MWh. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από ένα συνδυασμό παραγόντων, από το νέο γύρο κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και LNG που ανακοίνωσε την Παρασκευή η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν (και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το τερματικό LNG της Portovaya από το οποίο είχαν φτάσει -στη Ρεβυθούσα- φορτία και στην Ελλάδα κατά την χρονιά που πέρασε, έως την (προσωρινή) διακοπή της ροής του αζέρικου αερίου μέσω TAP που οφείλεται σε πρόβλημα στις εγκαταστάσεις του Σαχ Ντενίζ που τροφοδοτούν τον αγωγό. Εκτιμάται ότι οι κυρώσεις στα τέρμιναλ της Gazprom Portovaya και Vysotsk «στοχεύουν» περί τα 3,1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG, μέρος του οποίου κατευθυνόταν στην Ευρώπη, εντείνοντας τις συνθήκες στενότητας στην αγορά φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου. Τα δε προβλήματα στον TAP έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία όπως επισημαίνει το think tank ICIS.
Ως «κερασάκι στην τούρτα» των ανησυχητικών ειδήσεων ήρθαν οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για επίθεση στον κρίσιμο για την τροφοδοσία της Ελλάδας με αέριο αγωγό TurkStream (που επανάφερε στο προσκήνιο τον παράγοντα των δολιοφθορών σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, στον απόηχο του ύποπτου μπλακάουτ στην ηλεκτρική διασύνδεση Εσθονίας-Φινλανδίας Est Link). Απομένει δε να φανεί πώς θα αντιδράσει η αγορά σήμερα στην χθεσινοβραδινή είδηση ότι 10 χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής- εντείνουν τις πιέσεις για μείωση των εισαγωγών αγώγιμου αερίου και LNG στην ΕΕ μέσω κυρώσεων.
Όλα αυτά προδιαγράφουν μια δύσκολη χρονιά με ισχυρή μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου, με φόντο και τον φετινό χειμώνα που αποδεικνύεται μέχρι στιγμής λιγότερο ήπιος από τους δυο προηγούμενους, κάτι που «μεταφράζεται» σε σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς μείωσης των αποθεμάτων του καυσίμου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φέτος σε σχέση με το 2024 και το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Gas Infrastructure Europe, το ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών έχει πέσει κάτω από το 70% ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν 86%.
Η εκτίμηση της αγοράς ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές και για τους επόμενους μήνες αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια του TTF για το καλοκαίρι του 2025 που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται λίγο πιο κάτω από τα 50 ευρώ/MWh, -με αύξηση 20% το τελευταίο διάστημα- ενσωματώνοντας υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον χειμώνα του 2026. Κάτι που προεξοφλεί την αναπλήρωση των αποθεμάτων σε υψηλές τιμές τους επόμενους μήνες, υπό την πίεση και της υποχρέωσης που έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες για δυναμικότητα αποθήκευσης 90% την 1η Νοεμβρίου του 2025, πριν την έναρξη της επόμενης χειμερινής σεζόν.
Διαβάστε ακόμη