Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η Venture Global συζητήσεις με επενδυτές σχετικά με την αναμενόμενη Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αν τα πράγματα κυλήσουν βάσει σχεδίου, είναι πιθανό η Venture Global, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στις ΗΠΑ, μετά τη Cheniere Energy, να τιμολογήσει την προσφορά της μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού θα συμπέσει χρονικά με την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το Reuters, η Venture Global σχεδιάζει να ζητήσει από τους επενδυτές να πληρώσουν 40 έως 46 δολάρια ανά μετοχή της, με αποτίμηση της εταιρείας από 96 δισεκατομμύρια έως 110 δισεκατομμύρια δολάρια, και με δεδομένη την προσφορά 50 εκατομμυρίων μετοχών εκ μέρους της Venture Global, θα της αποφέρει κεφάλαια από 2 έως 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τα κεφάλαια αυτά είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις της, όπως για παράδειγμα την ολοκλήρωση των εργασιών στη νέα εγκατάσταση εξαγωγών LNG, Plaquemines LNG, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2024.
Η Venture Global και το FSRU Αλεξανδρούπολης
Η Venture Global δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2024 είχε υπογράψει μια δεσμευτική μακροπρόθεσμη συμφωνία χρήσης τερματικού σταθμού με τη Gastrade, την εταιρεία που διαχειρίζεται το FSRU Αλεξανδρούπολης, η οποία επέτρεπε την επαναεριοποίηση και πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τους τερματικούς σταθμούς της Venture Global προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Venture Global έχει εξασφαλίσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) χωρητικότητας επαναεριοποίησης LNG στο FSRU Αλεξανδρούπολης για πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 2025. Η χωρητικότητα που έχει δεσμεύσει η Venture Global θα αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής χωρητικότητας του FSRU, ή περίπου σε 12 φορτία ετησίως. Η αμερικανική εταιρεία είναι επίσης αυτή που προμήθευσε το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να αποτελεί την πύλη εισόδου αφού το φορτίο που είχε ως αγοραστή την ουκρανική DTEK Trading έφτασε στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.
Η βιομηχανία LNG των ΗΠΑ πρόκειται να έχει μεγάλη σημασία για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει σε μερικές ημέρες την εξουσία. Υπενθυμίζεται πως ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε επιβάλει «πάγωμα» στην έγκριση νέων αδειών εξαγωγής LNG, προκειμένου να περιορίσει την επέκταση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, δεδομένης της ανάγκης για κλιματική δράση. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα ανατρέψει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Διαβάστε ακόμη