Σε ένα διεθνές περιβάλλον τεκτονικών αλλαγών το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι βαθμό θα επηρεαστεί η αγορά φυσικού αερίου, στη χώρα μας. Με φόντο, βέβαια, τον τερματισμό της διαμετακόμισης ρωσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως στην Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν την ενεργειακή κρίση και πως το ρωσικό αέριο δεν θα επανακτήσει ξανά το χαμένο έδαφος. Με άλλα λόγια η εποχή όπου το ρωσικό αέριο αποτελούσε το 40% των εισαγωγών της Ε.Ε έχει τελειώσει. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι όλο και περισσότερο θα κερδίζει έδαφος το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Πόσα φορτία LNG έφτασαν το 2024 στην Ελλάδα 

Με σε αυτό το τοπίο έχει ενδιαφέρον πώς κινήθηκε το LNG στη χώρα μας την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, στη Ρεβυθούσα εκφορτώθηκαν 27 φορτία, συνολικά για το 2024. Από τα στοιχεία καταγράφεται αύξηση του αμερικάνικου LNG, ενώ εκφορτώθηκαν 12 φορτία  από τη Ρωσία, την Αλγερία και τη Νορβηγία. Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την αγορά για τις δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για slots στη Ρεβυθούσα για την περίοδο 2025-2039. Σε ό,τι αφορά ειδικά το τρέχον έτος, το πρώτο δίμηνο του 2025 αναμένονται 9 φορτία 976.524 κ.μ.

Σε ό,τι αφορά το FSRU στην Αλεξανδρούπολη που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024, εκφορτώθηκαν τρία φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, την προηγούμενη χρονιά. Για το πρώτο τρίμηνο του 2025 σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις και το ενδιαφέρον κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση από τον Απρίλιο και μετά. Πολλά θα  εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα έχει μειωθεί το απόθεμα φυσικού αερίου στις αποθήκες στην ΕΕ.

Η εικόνα μετά τον τερματισμό του συμβολαίου Ουκρανίας-Ρωσίας

Στο μεταξύ αρκετά μεγάλη συζήτηση προκάλεσε κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας από τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας  στην Κεντρική Ευρώπη στο τέλος του 2024. Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σε ό,τι έχει να κάνει με τον εφοδιασμό, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις, εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο energygame.gr. «Μόνο εάν υπάρξει παρατεταμένος χειμώνας που σημαίνει αύξηση της ζήτησης και ταυτόχρονα μείωση των αποθεμάτων που βρίσκονται στις αποθήκες φυσικού αερίου» προσθέτουν οι ίδιες πηγές που επισημαίνουν επίσης ότι με δεδομένο πως υπάρχει στόχος να προσελκυστούν αγορές όπως της Σλοβακίας θα πρέπει να βρεθεί ένας ενοποιημένος τρόπος κάλυψης της ζήτησης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό μπορεί να γίνει με τον Κάθετο Διάδρομο. «Δεν μπορεί η ζήτηση από αυτές της χώρες να καλυφθεί μόνο με το αζέρικο αέριο, ενώ και ο Turkstream δεν έχει μεγαλύτερες δυνατότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου 

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως η αποθηκευτική ικανότητα της ΕΕ σε φυσικό αέριο έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, με τον Κάθετο Διάδρομο να χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των πηγών. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, αναφέρουν πως οι επενδύσεις που σχετίζονται με τις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ξεκινήσει ήδη σε πολλές χώρες και όταν ολοκληρωθούν θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα σε 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) τον χρόνο, από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν πως η χώρα μας μπορεί να γίνει hub στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα φορτία προς Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

Διαβάστε ακόμη