Κομβικό σημείο για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης αποτέλεσε η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, την 31η Δεκεμβρίου 2024. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια, η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντέδρασαν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο, ότι η ήπειρος είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πρόκληση. Χάρη σε αποτελεσματικές προετοιμασίες, στρατηγικές συνεργασίες και ενισχυμένες υποδομές, ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο συνεχίζεται απρόσκοπτα, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου.

Εναλλακτικές οδοί και αποθήκες φυσικού αερίου

Ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο έχει διασφαλιστεί μέσω εναλλακτικών οδών (Γερμανία, Ιταλία). Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση προσέφεραν οι αποθήκες φυσικού αερίου, από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στρατηγικές αποσύρσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η ευρωπαϊκή υποδομή έχει αποδειχθεί ευέλικτη, επιτρέποντας τη χρήση μη ρωσικού φυσικού αερίου ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους της πρωτοβουλίας REPowerEU για απεξάρτηση από ρωσικές πηγές ενέργειας.

Η ανάπτυξη του LNG

Η ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης έχει επίσης ενισχυθεί με τη δραματική αύξηση στις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), καθώς από το 2022, η Γηραιά ήπειρος έχει επενδύσει σε υποδομές και συμβάσεις για την εξασφάλιση εισαγωγών από νέες αγορές. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει την πολυμορφία στις πηγές ενέργειας, μειώνοντας τους κινδύνους διακοπών και εξάρτησης.

Επίπεδα αποθήκευσης 

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου ανέρχονται στο 72%, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο για την εποχή (69%), παρέχοντας ένα επιπλέον «στρώμα ασφαλείας». Παράλληλα, η Επιτροπή διατηρεί τακτική παρακολούθηση και επικοινωνία με τα κράτη μέλη και τους συμμετέχοντες στην αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο και να αποφευχθεί η κερδοσκοπία.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών. Παρά τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και των γεωπολιτικών εντάσεων, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη στρατηγική ευελιξία της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη