Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, παρέλαβε σήμερα την πρώτη της αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την άφιξη του φορτίου LNG στην Ελλάδα. Το φορτίο, που περιλαμβάνει περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ή 1 TWh ενέργειας, έφτασε το πρωί της Παρασκευής στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με το πλοίο Gaslog Savannah. Η D.TRADING, η πανευρωπαϊκή εμπορική θυγατρική της DTEK, αγόρασε ολόκληρο το φορτίο. Σε συνεργασία με Έλληνες και άλλους εταίρους, το LNG θα επαναεριοποιηθεί και θα διοχετευθεί μέσω των δικτύων φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας.

Η αποστολή αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης, μειώνοντας την εξάρτηση από το φυσικό αέριο που παρέχεται από τη Ρωσία. Η άφιξή της γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη λήξη μιας συμφωνίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η D.TRADING αναμένει ότι το φορτίο της Παρασκευής θα είναι το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων αποστολών από τις ΗΠΑ και σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε LNG στη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, δήλωσε: «Η άφιξη αυτού του φορτίου LNG αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα της αποφασιστικότητας της DTEK να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης. Φορτία όπως αυτό δεν προσφέρουν μόνο στην περιοχή μια ευέλικτη και ασφαλή πηγή ενέργειας, αλλά υπονομεύουν περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στο ενεργειακό μας σύστημα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στρατηγική συνεισφορά που κάνουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω τέτοιων αποστολών».

Η D.TRADING εισάγει αυτό το πρώτο φορτίο μέσω της Ελλάδας λόγω των περιορισμών που έχουν προκύψει από τον πόλεμο, οι οποίοι εμποδίζουν τη μεταφορά LNG στη Μαύρη Θάλασσα και απευθείας στην Ουκρανία. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης όπως αυτόν της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με διασυνοριακούς αγωγούς, όπως η πρωτοβουλία του «Κάθετου Διαδρόμου», που μεταφέρει φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Η σημασία του Κάθετου Διαδρόμου για την προμήθεια της Ουκρανίας με LNG

Το εγχείρημα του Κάθετου Διαδρόμου είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην περιοχή. Αυτός ο διάδρομος περιλαμβάνει ένα σύνολο διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου που διασχίζουν τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της ροής φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές ιδιαίτερα μέσω των αγωγών που συνδέουν την Ελλάδα με τις κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες της περιοχής αποκτούν καλύτερη πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας.

Ο Κάθετος Διάδρομος συνδέει χώρες της ΕΕ αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία οι οποίες επιθυμούν να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Στόχος είναι η ενίσχυση της δυνατότητας μεταφοράς αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ το Κατάρ ή η Αλγερία μέσω LNG αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας θα επιτρέψει την ευκολότερη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της περιοχής και την καλύτερη διασύνδεση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Επιπλέον συμβάλλει στη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης ειδικά μετά την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην ενεργειακή αγορά λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας καθώς και της μείωσης των κινδύνων εξάρτησης από ένα μόνο προμηθευτή ή πηγή.

Διαβάστε ακόμη