Εν μέσω ανασφαλειών για την αγορά αερίου σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού, ήρθαν και οι προειδοποιήσεις από τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida al-Kaabi, για διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι χώρες του μπλοκ επιβάλουν κυρώσεις βάσει της πρόσφατα εγκριθείσας νομοθεσίας για τη δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη νομοθεσία για την εταιρική αειφορία που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 5% επί των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, εάν η διοίκηση δεν αντιμετωπίσει δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στο περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, η αποθηκευτική ικανότητα σε φυσικό αέριο έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, με το θέμα του Κάθετου Διαδρόμου να χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των πηγών. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της νέας υποδομής του Κάθετου Διαδρόμου στο βουλγαρικό έδαφος, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και η προγραμματισμένη προθεσμία για την υλοποίησή τους είναι το τέλος του 2025.
Αναμένεται η επενδυτική απόφαση της Elpedison για το “Thessaloniki FSRU”
Σε κάθε περίπτωση, νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή έχει φέρει και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη. Αξίζει να σημειωθεί πως για το “Thessaloniki FSRU”, της Elpedison, αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση. Το “Thessaloniki FSRU” θα περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούμενο από δύο πλοία, ένα FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) και ένα FSU (Floating Storage Unit), και θα βρίσκεται στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε απόσταση 4,4 χλμ. από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.
Τέλος, τα βλέμματα βέβαια στρέφονται στην Ουκρανία και το τι θα συμβεί. Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας να μην έχουν ολοκληρωθεί αλλά τα δεδομένα να είναι αρνητικά, εντείνεται η ανησυχία πως η διακοπή των ροών του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε από μόνη της να έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα της Ευρώπης να μειωθούν δραστικά. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε πως δεν θα ανανεωθεί η τρέχουσα σύμβαση για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμη