Η Ρωσία και η Ουκρανία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Αζερμπαϊτζάν, για τη συνέχιση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της αζερικής ενεργειακής εταιρείας SOCAR στο Reuters την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία είχαν ζητήσει από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου που πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία με το Κίεβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Η Ουκρανία, που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει τη συμφωνία, βάσει της οποίας περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Αυτό συγκρίνεται με τα 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που μεταφέρθηκαν μέσω Ουκρανίας το 2022. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εξετάσει τη συνέχιση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Μόσχα δεν θα λάβει πληρωμές μέχρι το τέλος του πολέμου – μια προϋπόθεση που είναι απίθανο να αποδεχθεί η Ρωσία.

Η SOCAR διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι η συμφωνία διαμετακόμισης θα λήξει το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine. Πρόσθεσε ότι η διαμετακόμιση θα μπορούσε να επαναληφθεί μόνο για μη ρωσικό φυσικό αέριο, εάν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πηγή της SOCAR ανέφερε ότι η εταιρεία είχε μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών ενεργειακών εταιρειών για σχεδόν έναν χρόνο, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ανώτατα στελέχη συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους εκπροσώπους ουκρανικών ενεργειακών εταιρειών στις 2 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και στις 29 Αυγούστου στη Βιέννη, προσθέτοντας: «Στο τέλος, οι ουκρανικές και ρωσικές πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στους όρους». Η SOCAR, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η κρατική ουκρανική εταιρεία Naftogaz δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για επίσημο σχόλιο.

Διαβάστε ακόμη