Θέμα λίγου χρόνου είναι να ολοκληρωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr- το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δέσμευση και αποθήκευση C02 (CCS). Θα ακολουθήσει κλειστή διαβούλευση με τους emitters. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα περιγράφει τον αδειοδοτικό κύκλο των μονάδων, ενώ όπως φαίνεται απομακρύνεται η σκέψη να υπάρχει μηχανισμός de-risking για να αμβλύνονται οι κίνδυνοι σε περιόδους που οι τιμές είναι χαμηλές. Αρχική σκέψη ήταν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο που όταν οι τιμές κινούνται κάτω από αυτό να υπάρχει μια αντιστάθμιση για τους emitters και ταυτόχρονα ένα «ταβάνι» που όταν οι τιμές των C02 το ξεπερνούν θα πρέπει οι emitters να καλύπτουν τη διαφορά. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός αυτός δεν θα περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση κείμενο που θα αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο θα προβλέπονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας του Market Test για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025.
Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να υπογραφεί και το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιτευχθεί η εξαγωγή και αποθήκευση CO2 σε χώρες εκτός Ε.Ε. Στόχος του MoU να μοιραστεί η τεχνογνωσία και να ανοίξει έτσι ένα κεφάλαιο με μεγάλες δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η δυνατότητα αποθήκευσης CO2 είναι κάτι το οποίο θέλει η Ε.Ε. Όπως είχε γράψει το energygame.gr, για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των εξαγωγών και αποθήκευσης CO2 σε χώρες εκτός Ε.Ε, θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Ε.Ε., κάτι που αναμένεται να γίνει από την επόμενη χρονιά. Προκειμένου η Ευρώπη να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, χρειάζεται να υποστηριχθεί η έγκαιρη ανάπτυξη έργων CCS (carbon capture and storage) και CCU (carbon capture and utilisation) κατά τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την Ε.Ε. τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται υποστηρίξουν μια δίκαιη μετάβαση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το έργο της Energean στον Πρίνο
Στην Ελλάδα, αναμένεται να υλοποιηθεί η υπόγεια αποθήκη CO2, στον Πρίνο, που έχει αναλάβει η Energean. Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, τη στήριξη της κατασκευής εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο με 150 εκατ. ευρώ. Πόροι που προέρχονται από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να σημειωθεί πως η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2, ετησίως. Ωστόσο, δρομολογείται και η δεύτερη φάση του έργου για αποθήκευση έως 3 εκατ. τόνους, που θα προέλθουν από βιομηχανίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου. Για τις ανάγκες της δεύτερης φάσης του έργου θα απαιτηθεί όπως ανέφερε η Κατερίνα Σάρδη, Country Manager & Managing Director της Energean για την Ελλάδα μιλώντας, πρόσφατα, στο 4ο ΟΤ FORUM η κατασκευή ενός σταθμού υποδοχής των πλοίων που θα μεταφέρουν CO2 σε υγροποιημένη μορφή. Για τις ανάγκες του έργου έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης προς το Connecting Europe Facility.
Διαβάστε ακόμη