Αντίστροφη μέτρηση λίγο πάνω από είκοσι μερών τρέχει μέχρι τη λήξη των συμβολαίων μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έτσι, είναι ανοιχτό το πώς θα συνεχιστεί η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Άρα με το που αλλάξει το έτος, η Ανατολική Ευρώπη θα τεθεί ουσιαστικά σε δοκιμασία. Τότε είναι που οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών στην Ουκρανία θα μπορούσαν πραγματικά να στερέψουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύμβαση μεταξύ της Gazprom και του ουκρανικού προμηθευτή φυσικού αερίου Naftogaz λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, ότι δεν θα υπάρχει πλέον πελάτης υπεύθυνος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Για παράδειγμα, η εταιρεία αναλύσεων ICIS αναφέρει ότι εταιρείες από την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία συναντήθηκαν την άνοιξη για να συζητήσουν τη διαμετακόμιση της Ουκρανίας.

Θεωρητικά, είναι πιθανό η Gazprom να συνάψει σύμβαση με άλλον προμηθευτή φυσικού αερίου που θα αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτό θα ήταν επικίνδυνο λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Υπάρχει, επίσης, επανειλημμένη συζήτηση ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προμηθεύσει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι η Ρωσία, η οποία γειτονεύει με το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να βγάλει κέρδος από αυτό – για παράδειγμα εισάγοντας περισσότερο αέριο από την ίδια τη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι απίθανο να βρεθεί λύση για τη διατήρηση εκτεταμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, σημειώνει η Handelsblatt. Και έτσι οι αγορές φυσικού αερίου αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι πραγματικά σημαίνει αν η Ευρώπη πρέπει να μείνει χωρίς αυτές τις ποσότητες: Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% – και πρόσφατα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το αέριο της Gazprom ρέει από τη Ρωσία πρώτα μέσω της Ουκρανίας, από εκεί μέσω της Σλοβακίας και τέλος στην Αυστρία. Οι ροές αερίου είναι ορατές σε κάθε εθνικό σύνορο. Αυτό δείχνει ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που έφτασε στον συνοριακό σταθμό Velké Kapušany μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας τις ημέρες μετά τις 16 Νοεμβρίου ήταν παρόμοιος με εκείνον των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, ο όγκος του αερίου που έφθασε στο σλοβακικοαυστριακό σημείο μεταφοράς Baumgarten μειώθηκε. Για παράδειγμα, οι παραδόσεις φυσικού αερίου από την Ουκρανία στη Σλοβακία στις 20 Νοεμβρίου ήταν μόνο 0,5% χαμηλότερες από ό,τι στις 15 Νοεμβρίου – πριν από τη διακοπή των παραδόσεων στην OMV. Στην Αυστρία, από την άλλη πλευρά, 22% λιγότερο αέριο έφτασε στις 20 Νοεμβρίου από ό,τι στις 15 Νοεμβρίου. Επομένως, είναι σαφές ότι, κατά καιρούς, παραμένουν στη Σλοβακία σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από ό,τι πριν.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτές είναι πιθανό να εισρεύσουν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου αφενός – και αφετέρου απευθείας στα σλοβακικά και συνεπώς στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Όταν ρωτήθηκε αν ο σλοβακικός προμηθευτής ενέργειας SPP αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονταν αρχικά για την OMV, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στη Handelsblatt: «Οι παραδόσεις για την SPP είναι σύμφωνες με τη σύμβασή μας και τις ποσότητες που παραγγέλθηκαν». Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σύμβαση να επιτρέπει πρόσθετες παραγγελίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης: «Η κατάσταση κατά την οποία ένας μεγάλος καταναλωτής έχει σταματήσει να παίρνει φυσικό αέριο από τα ανατολικά, αλλά η ίδια ποσότητα ρέει μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Το μεγαλύτερο μέρος του αερίου της Gazprom παραμένει στην Αυστρία

Δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς ενδιαφέρεται για την Αυστρία. Σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές, πρόκειται για μια δυτικοευρωπαϊκή εταιρεία. Η εταιρεία αυτή αγοράζει το φυσικό αέριο που φτάνει στα αυστριακά σύνορα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αρκετοί εμπειρογνώμονες της αγοράς φυσικού αερίου υποψιάζονται ότι ο αγοραστής θα μπορούσε να είναι ένας ελβετικός έμπορος, όπως η Vitol ή η Gunvor – ή μια θυγατρική της Gazprom, όπως η Gazprom Italia ή η Centrex.

Ο έμπορος που αγοράζει το φυσικό αέριο στην Αυστρία μπορεί να το πουλήσει περαιτέρω χωρίς το κοινό να γνωρίζει την ταυτότητά του. Εάν το αέριο καταλήξει στο χρηματιστήριο, δεν είναι πλέον δυνατόν να εντοπιστεί από πού προήλθε. Τα στοιχεία δείχνουν μόνο ότι ο όγκος συναλλαγών στο αυστριακό χρηματιστήριο φυσικού αερίου CEGH δεν έχει αυξηθεί αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρατηρηθούν μόνο οι ροές αερίου μεταξύ των χωρών. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που φεύγουν από την Αυστρία προς την Ιταλία, τη Γερμανία ή τη Σλοβενία δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά σε σχέση με την περίοδο πριν από τη διακοπή της προμήθειας στην OMV.

Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι το ρωσικό αέριο που δεν εκτρέπεται στη Σλοβακία θα παραμείνει στην Αυστρία. Η ενεργειακή εταιρεία OMV, η οποία δεν λαμβάνει πλέον αέριο μέσω αγωγού από τη Gazprom, καλύπτει μόνο το 1/3 περίπου της ζήτησης των αυστριακών πελατών. Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες της διακοπής των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της OMV και της Gazprom δεν θα γίνουν αισθητές από τους πελάτες φυσικού αερίου στην Αυστρία.

Διαβάστε ακόμη