Τον πλήρη χάρτη για τον ρόλο της υποδομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τόσο στη σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα όσο και στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, παρουσίασε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, στο συνέδριο «35th Greek Economic Summit» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στην ομιλία της, εστίασε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη σημασία του φυσικού αερίου ως παράγοντα ευελιξίας, ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται, ανέδειξε την πολυδιάστατη σημασία του φυσικού αερίου ως κρίσιμου παράγοντα ευελιξίας, ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ξεκινώντας, η κα Γκάλι τόνισε ότι ο ρόλος του φυσικού αερίου υπερβαίνει κατά πολύ την απλή διανομή καυσίμου στους καταναλωτές. «Συχνά περιοριζόμαστε στην αντίληψη ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου εξυπηρετούν αποκλειστικά τη μεταφορά αερίου στους τελικούς χρήστες, κάτι που ασφαλώς ισχύει. Ωστόσο, ο ρόλος τους σήμερα είναι πολύ πιο σύνθετος, καθώς προσφέρουν κρίσιμη ευελιξία στο συνολικό ενεργειακό σύστημα», υπογράμμισε. Η CEO του ΔΕΣΦΑ ανέλυσε συγκεκριμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτή τη διευρυμένη λειτουργία. «Πρόσφατα, είδαμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο να εκτινάσσεται στα 100 γιγαβάτ, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε πέσει στα 20 γιγαβάτ. Αυτές οι διακυμάνσεις δεν είναι σπάνιες, αλλά συμβαίνουν καθημερινά και συχνά είναι εξαιρετικά έντονες. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα καταφέρνει να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάλι.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο που ανέδειξε ήταν η δυνατότητα ενδοημερήσιας ευελιξίας, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις. «Το καλοκαίρι, συχνά κληθήκαμε να εισάγουμε φυσικό αέριο με σταθερό ρυθμό, ενώ η ζήτηση κορυφωνόταν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, μετά τη δύση του ήλιου. Χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης και την άμεση ανταπόκριση που εξασφαλίζει το σύστημα, η κάλυψη αυτών των αναγκών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απουσία υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στις συνέπειες που αυτή έχει στη διασύνδεση των εγχώριων τιμών με τις ευρωπαϊκές αγορές. Παρά ταύτα, αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο των υφιστάμενων υποδομών αποθήκευσης, όπως ο τερματικός σταθμός LNG, στη σταθεροποίηση της αγοράς. «Η αγορά έχει ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της αποθήκευσης, με τα slots στον τερματικό σταθμό να είναι δεσμευμένα μέχρι το 2031. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να εξασφαλίζουν την ευελιξία του συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάλι.

Το φυσικό αέριο γέφυρα για τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ

Η κ. Γκάλι υπογράμμισε τη σημασία της υποδομής φυσικού αερίου για την ομαλή ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα. «Καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οι απαιτήσεις για ευελιξία γίνονται πιο επιτακτικές. Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας, καθώς μπορεί να καλύψει τα κενά που προκύπτουν από τη στοχαστικότητα της παραγωγής των ΑΠΕ», τόνισε.

Κλείνοντας, έκανε μια στρατηγική τοποθέτηση σχετικά με τη σημασία των ορθών μηνυμάτων από την αγορά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες. «Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι οι σωστές κατευθύνσεις φτάνουν στην αγορά, ώστε να ενθαρρυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές. Αυτό δεν αφορά μόνο την κάλυψη της τρέχουσας ζήτησης, αλλά και τη διασφάλιση της ευελιξίας και της ασφάλειας που θα παραμείνουν απαραίτητες για τις επόμενες δεκαετίες», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη