Κατά την ανάπτυξη της υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου Inčukalns, μια αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τον φορέα διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Λετονίας, Conexus Baltic Grid, έδειξε ότι ο εκσυγχρονισμός πέντε μονάδων συμπίεσης φυσικού αερίου επέτρεψε τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου στα καυσαέρια κατά 80%. Σύμφωνα με το ceenergy news, αυτή η βελτίωση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του περιβάλλοντος και είναι σύμφωνη με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη λειτουργία των μονάδων μειώθηκε επίσης κατά 7%.

Αυτές και άλλες εργασίες εκσυγχρονισμού στην υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου του Inčukalns πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αποθήκης και τη συμβολή σε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

«Το καθήκον μας δεν είναι μόνο να διασφαλίσουμε ασφαλή και αδιάκοπη παροχή φυσικού αερίου, αλλά και να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη λειτουργία του συνολικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε ο Ούλντις Μπάρις, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Conexus. «Η περιβαλλοντική εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε δείχνει ότι όλα τα μέτρα που υλοποιήθηκαν κατά τον εκσυγχρονισμό είχαν απτή επίδραση, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών μεθανίου που περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων μέχρι το 2027 για την αποτελεσματική μείωση των κλιματικών επιπτώσεων και τη δημιουργία φιλικότερων προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων αποθήκευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρις, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων συμπίεσης φυσικού αερίου και τα μελλοντικά αναπτυξιακά έργα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη συντήρηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και άλλα μέτρα.

Εκτός από αυτές τις πρωτοβουλίες, φέτος η Conexus ξεκίνησε την ανάπτυξη σημείων εισόδου βιομεθανίου στην περιοχή Džūkste, με στόχο την προώθηση της χρήσης πράσινης ενέργειας και τη διασφάλιση πιο αποδοτικής χρήσης των τοπικών πόρων. Επιπλέον, η Conexus συνεργάζεται με πέντε ευρωπαϊκούς διαχειριστές φυσικού αερίου για την ανάπτυξη του έργου North-Baltic Hydrogen Corridor, το οποίο θα δημιουργήσει την υποδομή για τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου μεταξύ έξι χωρών – Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Γερμανίας – για να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας αγοράς υδρογόνου και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη