Ο προγραμματισμένος νόμος για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου στη Γερμανία, με στόχο την εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας καθώς η χώρα απομακρύνεται από τη χρήση άνθρακα, παραμένει αβέβαιος μετά την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας. Το υπουργείο Οικονομίας (BMWK) παρουσίασε ένα νέο σχέδιο του Νόμου για την Ασφάλεια των Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, έτοιμους να χρησιμοποιούν υδρογόνο, ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Το σχέδιο αναμένει τώρα έγκριση από τα υπόλοιπα υπουργεία πριν από την πλήρη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι να προωθηθεί στη Βουλή πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Clean Energy Wire. Ωστόσο, βουλευτές από την αντιπολίτευση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της οποίας η στήριξη απαιτεί η μειοψηφική κυβέρνηση για την ψήφιση του νόμου, δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στο νομοσχέδιο.
Στα 17 δισ. ευρώ το κόστος του σχεδίου για τη Γερμανία
Ο Νόμος για την Ασφάλεια των Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας περιλαμβάνει διαγωνισμούς για την υποστήριξη της κατασκευής 10,5 γιγαβάτ (GW) νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο έτοιμων για υδρογόνο και σταθμών παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο. Σκοπός του είναι να θέσει τις βάσεις για μια ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία καθώς η συμμετοχή των διαλείπουσων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται, με τις μονάδες έτοιμες για υδρογόνο να θεωρούνται απαραίτητες για έναν πιο γρήγορο τερματισμό της χρήσης άνθρακα πριν από την επίσημη προθεσμία του 2038. Το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει το κόστος στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν ο νόμος υιοθετηθεί.
Η ενεργειακή βιομηχανία έχει ζητήσει διακομματική υποστήριξη για το νομοσχέδιο. Η κατασκευή των μονάδων έτοιμων για υδρογόνο – «η βάση για την μελλοντική μας ενεργειακή ασφάλεια» – θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, οπότε είναι απαραίτητο να αρχίσουν οι διαγωνισμοί την επόμενη χρονιά, δήλωσε η Κερστίνα Αντρέα, επικεφαλής του συνδέσμου ενεργειακής βιομηχανίας BDEW. Η Κορίνα Εντερς, επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (dena), δήλωσε επίσης ότι η κατασκευή των μονάδων είναι ιδιαίτερα σημαντική και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση της CDU να εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν τις νέες εκλογές. «Πρέπει επειγόντως να ξεκινήσουμε τους διαγωνισμούς για αυτές τις μονάδες παραγωγής ενέργειας», δήλωσε η Εντερς στο Table.Media.
Ωστόσο, ο Γιένς Σπαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, δήλωσε στο Zeit Online ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αρκετά προχωρημένος».
Διαβάστε ακόμη