Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU Alexandroupolis) υποδέχθηκε αντιπροσωπεία πρέσβεων και επιτετραμμένων από δέκα Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, της Δημοκρατίας του Ιράκ, του Κράτους του Κατάρ, του Κράτους του Κουβέιτ, του Λιβάνου, του Βασιλείου του Μαρόκου, της Δημοκρατίας του Σουδάν, της Δημοκρατίας της Τυνησίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων ενεργειακής διασύνδεσης της Μεσογείου με την Ευρώπη, που προσφέρει η Ελλάδα, και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, στον τομέα του φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πρέσβεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνολογίες αιχμής του Σταθμού και να ενημερωθούν για τα αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα που εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο της λειτουργίας του. Οι επικεφαλής της εγκατάστασης παρουσίασαν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του έργου, το οποίο αποτελεί σημαντικό κόμβο στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης.
Στην καρδιά των συζητήσεων βρέθηκε και ο «Κάθετος Διάδρομος», μια στρατηγική ενεργειακή πρωτοβουλία που συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε συνεργασία με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί κρίσιμη είσοδο για την πρόσβαση στον «Κάθετο Διάδρομο», δημιουργείται μια νέα οδός ενεργειακής τροφοδοσίας, διευκολύνοντας την ασφαλή, ανταγωνιστική και αποδοτική μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, καλύπτοντας, εκτός από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και προσφέρει και μια εναλλακτική λύση απέναντι στις σύγχρονες ενεργειακές προκλήσεις και την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο, δίνοντας παράλληλα διέξοδο και πρόσβαση σε νέες αγορές για τους σημαντικούς παραγωγούς LNG του αραβικού κόσμου.
Σχολιάζοντας την περίσταση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωστής Σιφναίος δήλωσε:
«Η επίσκεψη των Πρέσβεων από τις Αραβικές χώρες στο FSRU Alexandroupolis αποτέλεσε για εμάς μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία να διερευνήσουμε από κοινού την προοπτική ένταξης του LNG που παράγεται στον αραβικό κόσμο στις δραστηριότητες του Τερματικού μας, ο οποίος ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024. Η γεωγραφική εγγύτητα των μονάδων παραγωγής LNG της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με την Αλεξανδρούπολη προσφέρει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευνοεί τη σύναψη μιας ισχυρής, στρατηγικής συνεργασίας. Ευχαριστούμε θερμά τους Πρέσβεις για τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο και προσβλέπουμε σε μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τις χώρες τους.»
Η συγκεκριμένη επίσκεψη επιβεβαιώνει τις ισχυρές προοπτικές για ανάπτυξη ενεργειακών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες, ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια για ένα ασφαλές, βιώσιμο και διαφοροποιημένο ενεργειακό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή.
Διαβάστε ακόμη