Συζητήσεις γύρω από τη συνέχιση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ενός αμφιλεγόμενου «σχεδίου ανταλλαγής» κυριάρχησαν στη διάσκεψη για το κλίμα COP29, που διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν. Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση του αζερικού αερίου ως «μεταμφίεση» για το ρωσικό φυσικό αέριο, λόγω ανεπαρκών αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Βάσει του σχεδίου, το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα διοχετεύεται στη Ρωσία, και το ρωσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη ως «αζερικό». Παρότι η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην παράκαμψη της άμεσης συνεργασίας με τη Ρωσία, επικριτές, όπως ο Oleh Savytskyi της ουκρανικής οργάνωσης Razom We Stand, τη χαρακτηρίζουν ως «Δούρειο Ίππο» που ενισχύει τη ρωσική επιρροή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, η συζήτηση για το σχέδιο έχει προκαλέσει ένταση στη διάσκεψη, η οποία ήδη πλήττεται από αποχωρήσεις, μποϊκοτάζ και την απειλή των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ενώ οι συνομιλίες επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και στη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών μέσω ενός ταμείου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι διαφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα και τον ρόλο τους στη μελλοντική ενεργειακή στρατηγική συνεχίζουν να διχάζουν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει πετύχει σημαντικά deals με χώρες της Ευρώπης

Το Αζερμπαϊτζάν, οικοδεσπότης της COP29, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την ανάληψη της διοργάνωσης, με νέες ενεργειακές συμφωνίες ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο χρόνο. Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, αποκαλώντας τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων της χώρας «δώρο Θεού», υπεραμύνθηκε της εκμετάλλευσής τους, δηλώνοντας πως η διεθνής αγορά συνεχίζει να τα χρειάζεται. Η Ρωσία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, διατηρεί έντονη παρουσία στη διάσκεψη, με διπλάσιους εκπροσώπους σε σύγκριση με πέρυσι, προωθώντας ανοιχτά την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Η επικείμενη λήξη της πενταετούς συμφωνίας για τη ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο τέλος του Δεκεμβρίου αυξάνει την πίεση για τη διασφάλιση εναλλακτικών διαδρομών. Πιλοτική συμφωνία μεταξύ της Σλοβακίας και της κρατικής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, ενώ επικριτές αμφισβητούν την προέλευση του αερίου.

Παράλληλα, η διάσκεψη δέχεται αυστηρή κριτική για την παρουσία 1.700 λομπιστών του τομέα των ορυκτών καυσίμων. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Al Gore, και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, ζητούν τον αποκλεισμό χωρών και οργανισμών που αντιτίθενται στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Η διοργάνωση χαρακτηρίζεται από βαθιές πολιτικές διαιρέσεις, ενώ αρκετές χώρες, όπως η Αργεντινή και η Παπούα Νέα Γουινέα, έχουν αποσυρθεί. Παρόλα αυτά, το Μπακού φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος, αν και επικρίνεται για την προώθηση ορυκτών καυσίμων εν μέσω συνομιλιών για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη