Τη μία συμφωνία μετά την άλλη κλείνει τις τελευταίες ημέρες η SOCAR, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Το ενδιαφέρον της εταιρείας φαίνεται να έχει επικεντρωθεί στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, με τα Βαλκάνια να έχουν την τιμητική τους. Πιο συγκεκριμένα, η SOCAR έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία και Σλοβακία, ενώ η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε συζητήσεις για ενεργειακή συνεργασία με τη Σερβία, αλλά και την Ελλάδα, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο πλαίσιο της COP29.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου η Italgas υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη SOCAR, στο πλαίσιο της COP29, ανανεώνοντας και ενισχύοντας τη μεταξύ τους σχέση. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πάολο Γκάλο,  Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, και τον Ελσάντ Νασίροβ, αντιπρόεδρο της SOCAR, και περιλαμβάνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογιών για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και της ψηφιοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην «απανθρακοποίηση» των υποδομών φυσικού αερίου μέσω της ανίχνευσης διαρροών με τη χρήση της τεχνολογίας Picarro, καθώς και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών μέσω της ευέλικτης μεθοδολογίας, η οποία εφαρμόζεται στο ψηφιακό εργοστάσιο της Italgas, τον κόμβο του ομίλου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, από το 2018.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία της συνεργασίας και του παγκόσμιου διαλόγου ως βασικών επιταχυντών στην πορεία προς το καθαρό μηδέν», δήλωσε ο Πάολο Γκάλο. Παράλληλα, τόνισε τα εξής: «Eίμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτή τη συνεργασία με την SOCAR, μια εταιρεία που, όπως και εμείς, θεωρεί την τεχνολογική καινοτομία και τη βιωσιμότητα ως θεμελιώδεις πυλώνες ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία έχει στρατηγική σημασία, καθώς θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τους πόρους που προορίζονται για την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων και να διερευνήσουμε νέες τεχνολογίες, ενισχύοντας περαιτέρω την παγκόσμια αναγνωρισμένη ηγετική μας θέση στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου».

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε πως το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και η Albgaz υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με τη SOCAR για την κατασκευή συστήματος διανομής φυσικού αερίου στην πόλη Κορυτσά, στα νότια της χώρας. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί έως το 2027, ενώ η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η ανακοίνωση αναφέρει πως η Αλβανία σκοπεύει να επεκτείνει το σύστημα διανομής φυσικού αερίου στις κοντινές πόλεις Πόγραδετς και Ερσέκα, καθώς και να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στις πιο βιομηχανικές πόλεις της χώρας έως το 2030. Το σύστημα διανομής θα συνδεθεί με ένα νέο σημείο εξόδου του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω της Αλβανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του μέσου azernews, η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη συνάντηση του Ιλχάμ Αλίγιεφ με τον Έντι Ράμα, πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο της COP29, της Διάσκεψης για το Κλίμα, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει την περιβαλλοντική διάσταση της συμφωνίας, καθώς μέσω του έργου θα σταματήσει η χρήση άνθρακα και ξυλείας στην Κορυτσά.

Συνεχίζοντας με τις ανακοινώσεις συμφωνιών της SOCAR, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της αζερικής εταιρείας και της ESM, της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας. Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της πρόσβασης και στην επέκταση των δυνατοτήτων για προμήθειες φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί σταθερή τροφοδοσία σε ανταγωνιστικές τιμές, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μέσω των δηλώσεών του. Συγκεκριμένα, ο Μιτσκόσκι, αναφερόμενος στη συμφωνία, δήλωσε πως «είναι φανταστικά νέα και πολύ θετικά για τη χώρα μας» και «η SOCAR είναι γίγαντας ως εταιρεία, παρέχοντας φυσικό αέριο στην Ευρώπη … Περιμένω ότι μέσω αυτού του μνημονίου συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε χαμηλότερες τιμές και σταθερές ενεργειακές προμήθειες την επόμενη χρονιά». Ο Μιτσκόσκι ανέφερε, επίσης, την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας διαπραγματεύεται επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο σύστημα συμπαραγωγής φυσικού αερίου, χωρίς να αποκαλύψει, ωστόσο, τους πιθανούς επενδυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με το azerbycan24, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχάρη τον Ιλχάμ Αλίγιεφ «για την εξαιρετική διοργάνωση» της COP29 και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη φιλοξενία, ενώ δήλωσε πως «οι δύο χώρες διατηρούν φιλικές σχέσεις. Και οι δύο χώρες εξέφρασαν το κοινό τους ενδιαφέρον για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και για την ενίσχυση των σχέσεων σε πολλούς τομείς».

Άλλος για SOCAR;

Μέσα στην εβδομάδα έγινε γνωστό πως η SPP, ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της Σλοβακίας, υπέγραψε βραχυπρόθεσμη πιλοτική σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη SOCAR. Μετά από επιτυχή αξιολόγηση της συνεργασίας, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο σύναψης μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας αερίου. Υπενθυμίζεται πως η Σλοβακία αποτελεί μια από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο εντός ΕΕ από την επικείμενη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο τέλους του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητά τρόπους να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω διαφοροποίησης των εισαγωγών της και το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική για αυτήν.

Επιστρέφοντας στην περιοχή των Βαλκανίων, ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να επιδιώκει και η κυβέρνηση της Σερβίας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά από συνάντηση με τον Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού, δήλωσε πως η κυβέρνηση ξεκινά συνομιλίες με το κράτος της Κασπίας για ενδεχόμενη κοινή κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στη χώρα, ισχύος 1 GW, ή δύο μικρότερων μονάδων. Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει και προμήθεια φυσικού αερίου. Η επένδυση υπολογίζεται μεταξύ 1,2 και 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Σερβίας για επτά έως δώδεκα χρόνια. Ο Βούτσιτς τόνισε την ανάγκη της Σερβίας για συμφωνίες με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διατηρηθεί η τιμή του φυσικού αερίου χαμηλότερη από την αγορά, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο τους πολίτες όσο και τη βιομηχανία.

Τέλος, η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, η προοπτική βελτίωσης των διμερών σχέσεων, αλλά και το θετικό momentum της ενίσχυσης των επαφών το τελευταίο διάστημα ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο περιθώριο της COP29. Υπενθυμίζεται πως το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου για τη χώρα μας και συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη