Για τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου και το πώς αυτό το όραμα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας, μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης από το ελληνικό περίπτερο στο Μπακού, στο πλαίσιο της COP29. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι υφιστάμενες υποδομές μπορούν να αποδώσουν περισσότερα μέσω στρατηγικής συνεργασίας. «Η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε υφιστάμενες υποδομές και έτσι είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Είναι μια έξυπνη συνεργασία που αξιοποιεί και προσθέτει συγκεκριμένα μέρη νέων υποδομών, ώστε να γίνει η υπάρχουσα υποδομή πολύ πιο αποδοτική και να δημιουργηθεί μια νέα χρήση για αυτήν, έτσι είναι μια έξυπνη λειτουργία».
Ο Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «η σημασία των πραγματικών σχέσεων φαίνεται στις δύσκολες στιγμές, όχι όταν όλα πάνε καλά». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η οικοδόμηση αυτού του δεσμού φιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια περιοχή που δεν χαρακτηριζόταν από τέτοιες σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επισήμανε, επίσης, τη σημασία του να λειτουργεί η περιοχή ως ενιαία οντότητα, ώστε να διαθέτει ισχυρότερη φωνή στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αποφάσεις, δεδομένου ότι «είμαστε μια περιοχή με μεγάλες ανάγκες, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια». Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι η ενίσχυση των διασυνδέσεων, όπως αυτή που αναπτύσσεται με τη Βουλγαρία και επεκτείνεται μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας, αποτελεί απτό δείγμα προόδου, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένονται και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ολοκληρωθούν στο προσεχές μέλλον.
Γκάλι: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα όραμα
«Ο Κάθετος Διάδρομος δεν είναι απλά ένα έργο, αλλά μια πρωτοβουλία, ένα όραμα», σημείωσε η Μαρία Ρίτα Γκάλι, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας στο ελληνικό περίπτερο στο Μπακού. Όπως επεσήμανε αυτή η πρωτοβουλία δεν στοχεύει στην κατασκευή νέας υποδομής που να συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αλλά μετουσιώνει τη συνεργασία των Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Αερίου (TSOs). Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Gastrade, το ICGB, καθώς και τους διαχειριστές αερίου της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
Η πρωτοβουλία αυτή, όπως εξήγησε, βασίζεται στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, και συγκεκριμένα του Αγωγού Trans-Balkan (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη), που στο παρελθόν μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας προς την Ελλάδα και την Τουρκία. «Στόχος είναι να αντιστραφεί η ροή ώστε να μεταφέρει LNG που εισάγεται μέσω της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης προς τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας», ανέφερε.
Η πρωτοβουλία έχει σημειώσει γρήγορη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τη διστακτικότητα της αγοράς για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις λόγω της γεωπολιτικής και ενεργειακής αβεβαιότητας. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά κράτη και οι TSO επενδύουν για να εξασφαλίσουν την εξέλιξη του έργου, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ήδη πραγματικότητα και η χωρητικότητα του θα αυξηθεί σημαντικά με έργα που υλοποιούνται από τους TSO της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, με παραδόσεις μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες», δήλωσε η Γκάλι. Τόνισε ότι φέτος η Ελλάδα αύξησε σημαντικά την εξαγωγική της ικανότητα με τη σύνδεση του δικτύου της ΔΕΣΦΑ με την Αλεξανδρούπολη και το IGB, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια.
Καθώς η αγορά δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον, με σημαντικές κρατήσεις χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα και ενδιαφέρον από παραγωγούς LNG των ΗΠΑ, η Γκάλι τόνισε τη σημασία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ώστε ο διάδρομος αυτός να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά «πράσινων» μορίων στο μέλλον. «Η συνεργασία μεταξύ των εννέα TSO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη του Νοτιοανατολικού Υδρογονοδιαδρόμου, ένα πιο φιλόδοξο μακροπρόθεσμο έργο που στηρίζεται σε πολλές από τις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου», κατέληξε η Γκάλι.
Διαβάστε ακόμη