Τα πρώτα βήματα της προς την ιδιωτικοποίηση κάνει η γερμανική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου Uniper, αν και υπάρχει σωρεία προβλημάτων για την παραπέρα ανάπτυξή της.

Μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων, είναι το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι Βρυξέλλες για την πώληση των κρατικών μετοχών σε ιδιώτες, οι χαμηλές τιμές ενέργειας, η καθυστέρηση προκήρυξης διαγωνισμών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αλλά και της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στη Γερμανία.

Οι διευθυντές του ομίλου διεξάγουν επί του παρόντος συνομιλίες με διάφορους επενδυτές για να παρουσιάσουν την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες της Ηandelsblatt.

Η κατάσταση στον γερμανικό όμιλο, ο οποίος επλήγη δραματικά από την κρίση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι επί του παρόντος σταθερή: η Uniper παρουσίασε τη Δευτέρα (4.11.24) τα οικονομικά της στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Στα 2,18 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) και ήταν περίπου σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Ωστόσο, η Uniper αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία, η οποία διασώθηκε από το κράτος κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, πρέπει να βρει νέους ιδιοκτήτες: Οι κανονισμοί της ΕΕ προβλέπουν ότι το γερμανικό κράτος πρέπει να μειώσει το σημερινό ποσοστό συμμετοχής του 99% στην Uniper στο 25% έως το 2028. Για να το πετύχει αυτό, η Uniper πρέπει τώρα να δράσει γρήγορα – επειδή υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τη συμμετοχή της στο 25% έως το 2028

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά αν το κράτος θα πουλήσει τις μετοχές του σε δημόσια εγγραφή – ή απευθείας σε μεγάλους επενδυτές. Ωστόσο, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι επί του παρόντος η πολύ πιο πιθανή επιλογή.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ανήκει επίσημα η Uniper, εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφερόταν πως «βάσει λεπτομερών αναλύσεων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πώληση μέσω της κεφαλαιαγοράς είναι η κεντρική επιλογή για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Uniper».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίσημη αυτή δήλωση ήταν ένα είδος εναρκτήριου σήματος για την έναρξη των αρχικών συνομιλιών με πιθανούς επενδυτές και την πραγματοποίηση των απαραίτητων νομικών προετοιμασιών για τη δημόσια εγγραφή. Είναι πιθανό να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό. Ο στόχος είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής εφημερίδας, το κράτος είναι αρχικά πιθανό να διαθέσει στην αγορά μόνο ένα μέρος των μετοχών του. Είναι πιθανό ότι οι μετοχές της Uniper διαφόρων μεγεθών θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο σε διάφορα στάδια μέχρι το 2028. Ένας εμπειρογνώμονας υποθέτει ότι το κράτος θα επιχειρήσει να τοποθετήσει περισσότερο από το 25% των μετοχών στον πρώτο γύρο.

Η Uniper αναβάλλει τους στόχους για το κλίμα και τις επενδύσεις

Σε κάθε περίπτωση, το κράτος και η διοίκηση βρίσκονται υπό κάποια πίεση. Και αυτό γιατί:

  1. Το κράτος και η διοίκηση μπορούν να πάρουν μόνο ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα για να πουλήσουν τις μετοχές της Uniper λόγω των απαιτήσεων της ΕΕ – και οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό.
  2. Οι γενικές συνθήκες για την επιχείρηση της ενεργειακής εταιρείας δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές αυτή τη στιγμή. Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα της εταιρείας.
  3. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προκηρύξει διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, στους οποίους θέλει να συμμετάσχει και η Uniper, όπως είχε υποσχεθεί.
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Μάικλ Λιούις (Michael Lewis), δήλωσε πρόσφατα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ότι η εταιρεία δεν θα επενδύσει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά θα χρειαστούν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να το πράξει. Η Uniper σκοπεύει τώρα να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εταιρικές εκδόσεις της σε καθαρό μηδέν πέντε χρόνια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.
  4. Η Uniper δεν σημειώνει επί του παρόντος καμία πρόοδο σε ένα άλλο σημαντικό θέμα για το μέλλον: την ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου στη Γερμανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Uniper δήλωσε πρόσφατα στην Handelsblatt ότι διάφορα έργα υδρογόνου στα οποία συμμετέχει η εταιρεία θα καθυστερήσουν.

Οι παρατηρητές βρίσκουν ασαφή την τοποθέτηση της Uniper

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, το υδρογόνο θα διαδραματίσει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στην επιτυχή δημόσια εγγραφή της Uniper. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο έμπορος φυσικού αερίου θα εξαρτάται από το υδρογόνο για τις εισαγωγές του, καθώς και για την επιχείρηση αποθήκευσης και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Είναι αλήθεια ότι ο όμιλος θέλει επίσης να επικεντρωθεί περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του. Παρατηρητές του κλάδου περιγράφουν την τοποθέτηση της Uniper ως «ασαφή» και το ενδιαφέρον των επενδυτών μέχρι σήμερα ως «συγκρατημένο».

Η Uniper έχει ακόμη μερικούς μήνες στη διάθεσή της για να βρει ενδιαφερόμενους για την ΑΜΚ και πολλές συνθήκες πλαισίου θα μπορούσαν ακόμη να βελτιωθούν. Το πώς θα εξελιχθεί η γερμανική οικονομική πολιτική τις επόμενες εβδομάδες είναι επίσης πιθανό να είναι καθοριστικό – και αν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να συμμαζευτεί και πάλι για να προωθήσει σημαντικές πτυχές, όπως ο σχεδιασμός μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη