Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι οι δυο παράμετροι από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με αναλυτές. Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί ανησυχία πως αυτόν τον χειμώνα ενδεχομένως θα έχουμε «σκαμπανεβάσματα» στις τιμές του φυσικού αερίου. Ήδη, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 11% τις προηγούμενες ημέρες, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους. Αναλυτές επισημαίνουν πως η Ευρώπη «απολαμβάνει» τις χαμηλές τιμές που προσφέρει μέχρι τώρα η Ρωσία και βέβαια τα βλέμματα των traders περιμένουν αν αυτή η πολιτική θα αλλάξει. Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την πολιτική, που συνεχίζεται από την άνοιξη με τη Ρωσία να αλλάζει ενδεχομένως στάση.
Υπενθυμίζεται πως τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκε μια προτίμηση προς το ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγών γιατί αγοραζόταν σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ακυρώσεις φορτίων LNG και στην Ελλάδα. Η χώρα μας δέχεται φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ το πρώτο εννεάμηνο του 2024 τα φορτία μειώθηκαν κατά 54,39%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ο παράγοντας Ουκρανία στις τιμές του φυσικού αερίου
Γενικότερα, την ώρα που η ζήτηση παραμένει υποτονική στην Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους traders να αναφέρουν μια σειρά από κινδύνους που θα εντείνουν το πρόβλημα, όπως ένας πιο ψυχρός χειμώνας σε σχέση με του 2024 και οι καθυστερήσεις στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ακόμη ένας παράγοντας που ενδεχομένως θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών είναι η Ουκρανία. Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμα σε σχέση με την προμήθεια της Ουκρανίας με αέριο, εντείνεται η ανησυχία ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές ενέργειας από χώρες της Ευρώπης προς την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως από μόνος του αυτός ο παράγοντας δεν αρκεί για να δούμε επανάληψη του φαινομένου του καλοκαιριού, με τις υψηλές τιμές. Αναλυτές βέβαια αναφέρουν πως η διακοπή των ροών του ρωσικού αγωγού μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε από μόνη της να έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα της Ευρώπης να μειωθούν δραστικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δεδομένα ασκούν πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στην Υπουργική Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας για τη Διασυνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βουδαπέστη, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ενόψει του χειμώνα και της πιθανής αύξησης της ζήτησης ενέργειας, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο και να δοθεί ευελιξία στα κράτη – μέλη για να ενισχύσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Στην υπουργική διάσκεψη τέθηκε το ζήτημα των ακραίων αποκλίσεων των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της περιοχής και της Δυτικής Ευρώπης, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 15 Οκτωβρίου. Ήδη, πάντως, καταγράφεται ράλι ανόδου των τιμών της χονδρικής σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία). Στην Ελλάδα, όπου η σημερινή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αγγίζει το 31% η ελάχιστη τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι 25 ευρώ και η μέγιστη τιμή 233,83 ευρώ. Επομένως, παραμένουν οι αποκλίσεις κατά την διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε ακόμη