Η υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Τσιρέν της Βουλγαρίας είναι γεμάτη στο 100% της τεχνικής αποθηκευτικής της ικανότητας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Bulgartransgaz. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού της ΕΕ 2017/1938 σχετικά με τα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, τα αποθηκευτικά κέντρα φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς τους, το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Όπως αναφέρει το Bulgarian News Agency, το 2024, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Βουλγαρία επιτυγχάνει τον στόχο πριν από την προθεσμία. Η μοναδική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας είναι απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των χωρών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το επίπεδο πληρότητας που έχει επιτευχθεί συμβάλλει στην εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την προσεχή χειμερινή περίοδο. Συνολικά, 12 εταιρείες – 7 βουλγαρικές και 5 διεθνείς – αποθηκεύουν φυσικό αέριο στο Τσιρέν.

Η αποθήκευση αερίου στη Βουλγαρία ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια

Η πλήρωση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Τσιρέν στο 100% της χωρητικότητάς της είναι καίριας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η επίτευξη αυτού του στόχου πριν την προβλεπόμενη προθεσμία ενισχύει τη σταθερότητα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, μειώνοντας την έκθεση σε πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους και διακυμάνσεις στην προσφορά κατά την απαιτητική χειμερινή περίοδο. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ βουλγαρικών και διεθνών εταιρειών υπογραμμίζει την στρατηγική σημασία του Τσιρέν ως περιφερειακού κόμβου για την αποθήκευση και διανομή φυσικού αερίου, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της περιοχής και συμβάλλοντας στην ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η πλήρης αποθήκευση στο Τσιρέν αναδεικνύει τη Βουλγαρία ως στρατηγικό ενεργειακό παίκτη στην περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία με γειτονικές χώρες και εξασφαλίζοντας σταθερές ενεργειακές ροές σε κρίσιμες περιόδους. Η συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ συμβάλλει επίσης στην ενεργειακή αυτάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές, ενισχύοντας την ασφάλεια και σταθερότητα στον εφοδιασμό της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη